Спорт

Калуш грає у флорбол

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Цей вид спорту народився у Швеції в 1970-х роках і швидко здобув популярність в Європі. Трохи більше року у Калуші існує команда «Freedom», яка представляє флорбол на Прикарпатті. Спершу це було захоплення кількох людей. Нині команда виступає у Вищій юнацькій лізі України.

Коли Володимр Барилюк, голова івано-франківської облас­ної федерації флорболу, вперше показував калуським дітям, що воно таке, він мав лише дві клюш-
ки та м’ячик. Коли займатися цим спортом таки зголосилися кілька дітлахів, була створена команда «Freedom».

Минулого року калушани виступали у Західноукраїнській шкільній лізі. І одразу ж за підсумками сезону посіли високе четверте місце з 12 команд. Згодом був виступ у шкільному Кубку України, де наші хлопчаки зайняли дев’яту сходинку.

Нині цю команду тренує Сергій Загинайко. Він перейняв колек­тив від Андрія Дмитришина, який на деякий час виїхав за кордон. За словами Загинайка, цей вид спорту у Калуші сприйняли привітно. Начальник міського спорткомітету Михайло Клим усіляко сприяє розвитку флорболу в місті. З його допомогою нині команда «Freedom» проводить чотири тренування на тиждень. Займаються у спортзалах ПТУ №7, школи №6 та фізкультурно-спортивного товариства «Сокіл».

Калуські флорболісти поступово підвищують рівень своєї майстерності. Цими вихідними команда стартувала у новому для себе змаганні – Вищій лізі. Цей турнір наразі є найавторитетнішим за статусом у флор­болі України. Тут змагаються 27 команд, розділених за географічним принципом на два дивізіони – західний і східний. Поділ є також і за віком – дорослі та юнаки. «Freedom» змагається серед юнаків.

Схема чемпіонату проста. За сезон вісім команд дивізіону тричі з’їжджаються разом та за два дні проводять групові матчі та ігри плей-офф. За зайняте підсумкове місце кожна отримує залікові бали. Перша – вісім, остання – один. Після трьох таких турів очки сумуються, і чотири найсильніші клуби вирушають до Києва, де відбувається фінал восьми: чотири західні команди зійдуться з чотирма східними та вирішать долю звання чемпіона України.

Перший тур відбувався у Львові. Протягом двох днів за звання сильнішої тут змагалися вісім юніорських команд. У той час, як інші клуби привезли до Львова по 9-13 гравців, які могли міняти один одного протягом гри, калушани прибули лише з воротарем та чотирма польовими гравцями. Тобто усі матчі їм довелося грати однією ланкою.

«На командні тренування приходять 12-15 хлопчаків, але за різними причинами до Львова змогли поїхати лише п’ятеро, – розповідає Сергій Загинайко. – Звісно, це було велике навантаження, адже гравці інших команд по ходу гри мінялися та мали можливість трохи відпочити. Та, як виявилося, важливішими стали зіграність гравців і команд­ний дух. А наш колектив з цього боку показав себе якнайкраще. Грали ми у такому складі: капітан Віталій Щербай, Олександр Хамуляк, Михайло Мельник, Богдан Жарський і воротар Костянтин Фараносов».

За підсумком групового етапу та матчів на вибування калушани зайняли третє місце і здобули шість очок. У груповому турі вони перемогли дрогобицький «Солтерс», «Шахтар» з Червонограда та поступились львівським «Гладіаторам». У чвертьфіналі жереб звів «Freedom» зі столичним «Київ Y. M. C. A.», у складі якого грали навіть два легіонери з Латвії та Швеції. Основний час завершився з нулями на табло, гра перейшла в овертайм – до першого забитого голу. І за 20 секунд до його закінчення переможний м’яч закинув Віталій Щербай.

«Відчуття були неймовірні, – розповідає Віталій, 14-річний капітан команди. – Грати проти такої потужної команди було дуже важко. Але ми виконали настанови нашого тренера, нейтралізували легіонерів у складі киян, а в кінці забили гол».

Після цього матчу в півфіналі «Freedom» знову програв «Гладіаторам» 4:5, а у матчі за третє місце вщент розгромив тернопільську «СШ 24» 9:2.

Далі у західному дивізіоні відбудуться ще два тури. Другий у грудні прийме Тернопіль, а в лютому на третій тур претен­дує Калуш.

«Нещодавно Всеукраїнську федерацію флорболу прийняли до всесвітньої, – говорить Сергій Загинайко. – Це відкрило українцям шлях на чемпіонати Європи та світу, які відбудуться наступного року. А у 2014 році флорбол вже буде у програмі Юнацьких Олімпійських ігор. Нині ми чекаємо, щоб цей вид спорту визнало Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України. Тоді можна буде розраховувати на бюджетне фінансування».

Зараз в Україні вже діють близько 60 флорбольних клубів. У світі цей спорт розвивається найдинамічніше, адже він є всесезонним і не потребує дорогої амуніції. Хтозна, озираючись на успіхи івано-франківських «Урагана» та «Говерли», можливо, зараз ми є свідками зародження на Прикарпатті ще однієї команди, яка стане лідером в Україні. Дуже хочеться у це вірити.

До теми

Флорбол – командний вид спорту. Грається пластиковим м’ячем, удари по якому наносяться клюшкою. Ціль гри – забити м’яч у ворота суперника.

Контролювати м’яч дозволяється лише клюшкою, яка є у всіх польових гравців. Ногою м’яч можна зупиняти, але не бити по воротах. Ця гра схожа на хокей із м’ячем, але у спортзалі. У ході гри дозволяється необмежена кількість замін, які можна проводити, не зупиняючи гру. Тривалість матчу – три періоди по 20 хвилин.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.