Культура

Франківський художник Олесь Базюк запрошує на презентацію проєкту «Спрага»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Івано-франківський експериментальний художник Олесь Базюк у рамках стипендії від Українського культурного фонду три місяці працював над мистецьким проєктом «Спрага». Цей проєкт – рефлексія митця на тему війни та її впливу на різні аспекти нашого життя. У п’ятницю, 20 жовтня, у підземному переході «Вагабундо» він презентує свою роботу. Відкриття виставки заплановане на 18.00. 

Франківський художник Олесь Базюк запрошує на презентацію проєкту “Спрага”

Художник обрав основною темою поняття «спраги» неспроста. Адже у ньому переплетені різнорівневі потреби людини.

Коли людина жива, то вона завжди спрагла, – пояснює Олесь Базюк. – Ця спрага проявляється на різних рівнях: від спраги фізичної (нестачі води, світла, тепла) до спраги духовної. А духовна ще має різні відтінки: спрага загарбання, помсти, насильства, сексуального задоволення, реваншу, жалю тощо. Моїм основним завданням було дослідити ці поняття в контексті українсько-російської війни.

Під час реалізації проєкту художник їздив регіонами України.

Він відвідав деокуповане село Благодатне, пониззя річки Мокра Московка Запорізької області, село Підгайці, Медуха, Новосілка та Стара Церква Тернопільської області. Крім того, об’їздив кілька населених пунктів Івано-Франківщини. Під час цієї подорожі художник збирав різноманітні артефакти, які характеризують обрані регіони, говорив з мешканцями, збирав матеріали для інсталяції.

Читайте: У Коломиї відкрили виставку прикрас з бісеру Марії Чулак

Під час моєї тривалої подорожі довелося бачити різне. Часом таке, від чого мурахи бігають по тілу, – розповідає Олесь Базюк. – Але можу впевнено сказати одне – усі стереотипні відмінності, які існували в моїй голові щодо регіонів України, були створені штучно. Коли ми говоримо про спрагу, то маємо на увазі потребу. Різного рівня….. Так, одним з артефактів, які вдалося привезти з собою, була металева терка. Її я знайшов на одному з подвір’їв Благодатного. Точнісінько таку ж терку мала моя бабуся. Нашою спільною проблемою є не потреба у ресурсах, а нестача взаєморозуміння….

Для створення багатоелементної експозиції Олесь Базюк заручився підтримкою художника родом з Луганська Євгена Григор’єва, композитора Романа Григоріва та візуального митця Сергія Glow. Очікується, що експозиція вміщуватиме артефакти, зібрані під час подорожі та мистецько осмислені, фото та відео експедиції, відеомапінг елементів артефактів та унікальний музичний супровід.

Франківці зможуть відвідати відкриття виставки 20 жовтня – 18:00, «Вагабундо».

Читайте: Голоси війни. Людмила Драголовська – про знищений Маріуполь, музику під обстрілами та життя спочатку у Франківську

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.