Культура

У Коломиї відкрили виставку прикрас з бісеру Марії Чулак

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У Національному музеї Гуцульщини та Покуття відбулося відкриття виставки прикрас з бісеру Марії Чулак. Пані Марія –  відома майстриня, лауреатка премії імені Лукавецького, засновниця Всеукраїнського етнофестивалю “Кольорові пацьорки”, голова мистецької ГО “Роса Карпат” та керівниця гуртків бісероплетіння.

Марія Чулак була однією з натхненниць та ініціаторок внесення традиційних жіночих прикрас із бісеру до переліку нематеріальної культурної спадщини України, пишуть на сторінці музею в соцмережі.

На виставці представлені 147 творів, серед яких гердани, силянки та пояси. Бісероплетінням мисткиня займається давно. Захоплення виготовленням прикрасами передалось їй від матері, знаної майстрині з села Прокурави Марії Дмитрівни Чулак.

Читайте: Ґердан покаже, де твій дім. Як на Прикарпатті жінки встановили рекорд України

Використовуючи національні орнаментальні елементи і символіку народних образів, вона творить свій оригінальний стиль.

У Коломиї відкрили виставку прикрас Марії Чулак

Бісероплетіння належить до одного з найпопулярніших видів народного мистецтва, що передається з роду в рід, зберігаючи свою найголовнішу властивість – спадковість.

Залишаючись вірною художнім принципам народного мистецтва, Марія Чулак пропонує власне переосмислене творче трактування усталених досі принципів орнаментації, створюючи нові композиційні варіації, надаючи їм сучасного звучання, – пишуть у Національному музеї Гуцульщини та Покуття.

До теми: У Прокураві 406 жінок встановили рекорд України (ФОТО)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.