Культура Фото

Добрий вертеп від «Дрібноти» допомагає іншим (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Як невід’ємною для зими є традиція вертепу, так уже звичним для Франківська стає дитяча школа вертепу від «Дрібноти».

Цьогоріч вертеп ангелів об’єднав кілька десятків учасників і наколядував понад 12,5 тис грн, які підуть на благодійність. Цей проект став можливий зокрема завдяки ґрантовій підтримці громадського ресторану Urban Space 100, пише “Репортер”.

Теплі традиції

«Дрібнота» означує себе як «середовище, де народжується любов до безперервної освіти». З 2009-го  спільнота об’єднує прогресивних педагогів, небайдужих батьків та зацікавлених дітей Івано-Франківська, пропонуючи альтернативні освітні проекти для дітей. Це, наприклад, архітектурна школа, науковий табір, велосипедний кемп, сімейний пікнік, різні майстер-класи, змагання. Фізично простір розташований в інноваційному центрі «Промприлад.Реновація».

«Добрий табір» від «Дрібноти» — це школа вертепу й автентичних українських різдвяних традицій. Його проводять із благодійною метою: період зимових свят — найкращий час для добра і подарунків. Табір відбувається третій рік поспіль.

— Ми втілюємо цей проект, щоб продовжувати теплі традиції, — щоб вони передавалися з покоління в покоління, і діти не забували про звичаї своїх батьків, дідусів, бабусь. Раніше учасники проекту та їхні батьки були дуже задоволені. Ми бачимо, що діти хочуть пізнавати більше, готові розвивати ці традиції, мають велике бажання вчити колядки. І це дуже важливо для нас: ми розуміємо, що потрібно й надалі працювати в цьому напрямі, — каже координатор школи вертепу «Добрий табір» Галина Іванців, керівник освітнього простору «Дрібнота».

Цікаво, що за дві години реєстрації на табір зголосилося куди більше людей, ніж очікували організатори. Дехто знав про ініціативу з минулого року, завдяки проектам «Дрібноти», інші, побачивши оголошення в соцмережах , заздалегідь просили «не забути про їхню дитину». Загалом зібралося 40 учасників, ­­­­­­­віком від 6 до 11 років, майже порівну хлопців та дівчат. Участь була платною: 650 грн. з дитини — ­на перекуси, вечорниці та інші організаційні й підготовчі витрати.

Сорок ангелів

Вертеп від «Дрібноти» має певні особливості: для нього щоразу готують новий унікальний сценарій. І діти тут є активними учасниками: їм не просто «роздають» звичні ролі та слова — вони, разом із наставниками, є співтворцями ідеї, образів, декорацій.

Світ вертепу діти пізнавали і творили разом із Людмилою Лінник, вчителькою музики, режисеркою й авторкою сценарію «Доброго табору», та Даною Мурзовою, психологом, Тетяною Гадаєвою, дизайнеркою, яка разом із помічниками шила костюми для дітей  (ґрант ­Urban Space 100  — 11 100 грн. — дозволив покрити роботу двох педагогів, виготовлення костюмів і транспорт для перевезення дітей під час колядування).

За словами учителів, важливо зрозуміти, які в дитини захоплення й характер, чим вона живе, знайти підхід до кожного й допомагати всім, таким різним дітям, порозумітися між собою.

—  Цього разу ми вирішили, що діти не виконуватимуть традиційних ролей, а будуть ангелами. Кожна дитина сама намалювала свого ангела, — і роль виписувалася спеціально під дитину, виходячи з її побажання й особливостей. У нас були різні ангели: води, справедливості, футболу, душі, світу тощо. Сформувалося 2 групи — і два окремі сценарії для них, які в підсумку поєднувалися в один, тобто вийшов такий собі «три-в-одному», — розповідає Людмила Лінник.

Щороку кількість учасників вертепу зростає. Показово, що деякі діти долучаються знову, вдруге чи навіть втретє. Для Людмили «щасливі, повні сліз від розчулення очі дорослих та усмішки й осяяні личка дітей засвідчують, що це важливо і затребувано».

Навіщо ми це робимо

Шість занять і вечорниці з розмальовуванням пряників та генеральною репетицією — і от діти готові йти з колядою у гості. Вертеп відвідав кілька великих компаній у місті, а також завітав до міськради. А 12 січня виступив  на «Промприладі» на великому карнавалі «2019 привіт!! Ісус! Карнавал».

Крім того, що у школі вертепу діти пізнають щось нове, проявляють себе і вчаться взаємодіяти з іншими, вони ще й долучаються до благодійності. Минулого року заколядовані гроші скерували на потреби Яблунівської школи-інтернату. Цьогоріч зібрали понад 12700 грн.: 5500 грн. піде на купівлю глюкометра для хлопчика Андрійка Йосифіва, хворого на цукровий діабет важкої форми. Решту коштів скерують у стипендійний фонд «Дрібноти», на навчання дітей із багатодітних чи малозабезпечених сімей, дітей-сиріт.

По коляді: говорять діти та батьки
Матвій Дерев’янко, учасник вертепу:

— На першому занятті ми разом складали правила, як маємо поводитися. Ось два: не можна битися і під час заняття брати телефон. Ми вивчали колядки: «Ніч різдвяна», «Бог Предвічний», «Дзень-дзелень» та інші. Мені сподобалося, як ми самі виготовляли костюми: я був ангел-охоронць, у мене був ореол на голову і меч, який ми робили з вчителькою, вона допомогла мені склеїти його. Мені сподобалося ходити з вертепом і колядувати. Хотів би ще брати участь в таких святах.

Віра Дерев’янко, мама Матвія:

— Матвій дуже любить спорт — футбол. А завдяки вертепу ми вирішили поглянути на інший бік його особистості — творчий. Підхід у проекті нестандартний, європейський: вертеп не «совдепівський» — із класичними завченими довгими фразами, діти могли вільно рухатися у просторі, самі виготовляли реквізити, тобто вкладали душу, докладалися своїми руками. Їм не було нудно і важко, а це важливо, бо дітям має подобатися. Такі проекти — це завжди, від самого початку, творчість, пошук себе, можливість для дітей самореалізуватися. І я теж вивчаю свою дитину: що йому подобається, не подобається, як він спілкується. Це допомагає в наших стосунках, дає розуміння, в якому напрямі його розвивати. Вважаю, що дитину варто кудись давати, особливо тепер, коли з планшетами і комп’ютерами є тенденція до взалежнення. Прагну, щоб мій син не сидів вдома, а був задіяний у спілкуванні, розвивався. «Дрібнота» мені сподобалась — і простір, і підхід, і організація. Знаємо, що мають бути гаївки: якщо Матвійко захоче, то теж долучимось.

Оля Порада, учасниця вертепу:

—      Я вибрала собі Ангела квітів: я люблю квіти, особливо, коли вони ростуть на полі. Нам пошили накидки і зробили німби. На моєму були квіти з паперу. У школі мені дуже сподобалось: було дуже цікаво, є що робити, там багато діток. Коли я вперше пішла на вертеп, захотіла тут вчитись і розвиватись. На нашому великому концерті було багато людей, вони навіть не вміщались, багато стояли.

Марта Порада, мама Олі:

—       Влітку Оля брала участь у змаганнях на самокатах від «Дрібноти». Про «Добрий табір» ми дізнались випадково, а коли з’ясували, що він ще і з благодійною метою, — зраділи ще більше. Я вважаю, що Оля талановита, гарно співає (у дитсадку вона зірка на святах), добре все запам’ятовує, то чому б не взяти участі? Нам дуже сподобалося: будемо всім рекламувати, приводити інших діток. Хотілось би також, щоб про проект дізнавалося якнайбільше людей (може, треба більше реклами), і щоб діти відвідували з колядою більше організацій.

Фото: Андрій Сидорук
Текст: Ірина Шутка

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.