Культура

День міста Франківськ святкуватиме скромно

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Цього року Івано-Франківськ відзначає свій уже 353-й день народження. Хоч достеменно не відомо, коли саме заснували місто, але Магдебурзьке право Станиславів отримав саме у 1662 році. Звідти й відштовхуємось.

fran (3)

День міста, 7 травня, припадає на четвер, тож традиційно більшість усіх святкових заходів переноситься на вихідні – 8 і 9. Минулого року через ситуацію в країні святкування були доволі скромними. А що готують тепер?

У вівторок, 5 квітня, міський голова Віктор Анушкевичус спеціально скликав журналістів, аби розповісти про свято, мовляв, часто на вулиці люди спиняють і питають, чи хоча б щось буде. «Святкування відбудуться, – запевнив мер. – Але зразу скажу, що не буде великих традиційних концертів, ніяких феєрверків, адже ми все-таки живемо у стані війни».

У програмі в основному традиційні заходи. Чи не ключові з них – два фестивалі: «Свято ковалів» і «Прикарпатський вернісаж». До речі, для участі в першому вже зголосилися понад 100 ковалів і навіть вперше приїде майстер з Китаю. Цьогоріч ковалі робитимуть арку для Острова закоханих на міському озері. Ще влада, нарешті, таки планує встановити їхні минулорічні скульптури на відремонтованій вулиці Шевченка. Щодо вернісажу, то, кажуть у мерії, постійно лунають дзвінки з усієї України від майстрів, які хочуть приїхати. Тож нині наші сушать голову, де їх усіх розмістити…

fran (2)

Напередодні місто зробило подарунок мешканцям з особливими потребами – 6 травня на Симоненка відкрився центр для таких людей.

Офіційне відкриття буде 9 травня, об 11:00, біля Ратуші, Анушкевичус пообіцяв уже звичний для мешканців триметровий торт.

В основному заходи будуть традиційними та більше спрямованими на дітей і спорт. Але є й кілька новацій. 8 травня до міста приїде посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе, яка відкриє виставку латвійської художниці Агнесе Буле. Також серед новинок і фінальні матчі чемпіонату України з футзалу серед жіночих клубів і товариський матч ветеранів «Прикарпаття» і львівських «Карпат».

А ще їде чимало гостей з-за кордону – на «Форум партнерських міст – ефективне управління». Його мають відкривати міський голова разом з генконсулом Польщі у Львові Ярославом Дроздом. У програмі – ціла купа панельних дискусій щодо розвитку місцевого самоврядування, туризму, транспорту, культури. Тож поки всі «нормальні» відпочиватимуть, чиновники зможуть трохи повчитись у європейських колег.

fran (1)

 

Оскільки День міста уже вкотре накладається на 9 травня, то того ж числа на Лепкого відбудеться панахида за жертвами нацизму. «Ніяких віче, ніяких виступів, і я вважаю, що це правильно, – наголосив мер. – І закликаю нікого не приходити ні з якої символікою, аби не робити провокацій, щоб потім про нас не писали російські ЗМІ».

Разом із тим, що небезпека провокацій все одно є, заходи безпеки посилять.

Хто куди піде:

8 травня

  • Виставка латвійської художниці Агнесе Буле «Латвійські міфи та міфи про латишів». Виставковий зал Спілки художників. 10:00 – майстер-клас. 15:00 – відкриття.
  • ХІІІ Міжнародний фестиваль «Свято ковалів 2015» та ярмарок-виставка «Прикарпатський вернісаж». 11:00 – урочисте відкриття фестивалю (Бастіон), 13:00 – урочисте відкриття кованих виробів на вул. Шевченка.

Загалом фестиваль триватиме 8-9 травня, з 9:00 до 17:00.

9 травня

  • Урочисте відкриття Дня міста. 11:00. Площа Ринок.
  • Гала-концерт фестивалю «Я маю право». 13:00. Вічевий Майдан.
  • Гала-концерт лауреатів конкурсу «Дитина року», 15:00. Вічевий Майдан.
  • Товариська зустріч ветеранів «Прикарпаття» – «Карпати». 16:00. Стадіон «Рух»
  • Святковий концерт до Дня міста та церемонія вручення міської премії імені Франка. 18:00. Облмуздрамтеатр.

10 травня

  • «Богатирські ігри». 12:00-16:00. Вічевий Майдан.
  • Концерт «Богом дароване місто». 15:00. Площа Ринок.
  • Урочисте відкриття ІІ міського фестивалю мистецтв «Мелодії парку». 16:00. Парк імені Шевченка.
  • Концерт «Івано-Франківськ – гордість України, шана вдячної родини». 17:00. Площа Ринок.

8-10 травня

Фінальні матчі чемпіонату України з футзалу серед жіночих клубів Вищої ліги. 10:00. Манеж коледжу фізичного виховання.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.