Культура

У світі Галини Бегар-Аронець

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулої п’ятниці у малій залі Івано-Франківського художнього музею відкрилася виставка «Барвистий світ розпису». Про творчий доробок народної майстрині Галини Аронець-Бегар говорили того дня на загал чи не вперше. Її декоративний розпис на папері досі практично невідомий. На цій виставці він представлений з фондів краєзнавчого музею.

Творчість майстрині почалася з вишивки, розповідає її чоловік Мирослав Аронець. «Тоді її вишив-ку закуповувало Міністерство культури, – каже пан Мирослав. – Оскільки вона працювала у майстернях художнього фонду, то там і залишилась більшість її робіт».

До речі, першим вчителем з малювання, який спонукав пані Галину взятися за олівець, був саме він – Мирослав Аронець. «Як тільки помітив її талант, одразу порадив їй вступити до Косівського училища приклад-ного мистецтва. Цікаво були спостерігати, як вона брала папір, олівець, фантазувала одразу, на ходу, без попередніх замальовок», – пригадує він.

Працювати власне у техніці декоративного розпису на папері Галина Аронець-Бегар почала з кінця 1960‑х років. На жаль, надто швидко пішла з життя – у 1987 році.

Пан Мирослав наголошує, що роботи майстрині відрізняються від інших тим, що «тут є своє обличчя, щирість бачення світу, який переданий в пелюсточках, фрагментарність, килимковість, теплота і безпосередність».

Справді, спокій і якась глибинна філософія світу прочитується чи не в кожній пелюсточці та лінії на її картинах. Побачити варто.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.