Культура

Коли танцюють долоні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У п’ятницю, 23 квітня, у КМЦ «Є» гостював Домінік Мушинські. Музикант із Польщі, лідер групи «Wadada», на запрошення львівських друзів вирішив помандрувати містами Західної України – Тернополем, Львовом, Івано-Франківськом. Стихія, хобі і робота музиканта – африканські барабани. Його вабить етно і символізм, він каже, що гра на ударних може стати психотерапевтичним сеан-сом, прокласти шлях до самовдосконалення або ввести у транс.

У 1994 році Домінік заснував у Польщі школу гри на етнічних тамтамах в стилі «Afto-Cuban» i «Djembe Dundun» (Західна Африка). Протягом 20 років їздить у концертні тури. Його досвід – понад 1000 концертів. Серед гуртів, з якими він виступав, найвідоміші польські групи. Більше десяти років Домінік співпрацює з філармонією Жешова і музичною школою «Yamaha», з якими зробив величезну кількість музичних програм для дітей та молоді. Також він давно проводить виїзні майстер-класи по всій Європі. За його спостереженнями, такі зустрічі – інтеграційний та консолідуючий чинник.

Майстер-клас Домініка у Франківську був присвячений музиці Західної Африки. Як виявилось, енергетика та звучання інструментів настільки потужні, що ті, хто відбив бодай кілька ритмів, майже прикипають до екзотичного інструменту.

«Слов’яни більше розвивали мелодику і пісню, африканці – ритм, – розповідає Домінік. – Саме тому нам цікаво поєднувати африканські ритми з українськими, лемківськими, бойківськими мелодіями чи піснями». За словами музиканта, тамтам поєднує серце з долонями, а долоні мають навчитися танцювати.

Ввечері того дня звучала «Wadada». У музикантів (у групі їх – дев’ятеро) танцювали долоні, руки, голоси. Ті, що прийшли послухати, теж не могли не танцювати. Енергетичний драйв від музики Африки, Куби, Ямайки, Бразилії, Грузії, Азії, Австралії не залишив байдужим нікого.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.