Культура

Книжковий калейдоскоп

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Уже традиційно з 13 по 16 вересня до Львова з’їжджаються всі книгомани та письменники України та світу — на Форум видавців. Цю подію називають «Книжковим Великоднем», а Львів — «літературною столицею». Традиційно туди помандрував і «Репортер».

Цього року форум проходив уже в 19‑й раз. На всіх гостей та учасників заходу чекала досить насичена програма — близько 800 найрізноманітніших акцій, а також зустрічі з відомими літераторами із 16 країн світу: США, Австралії, Австрії, Німеччини, Литви, Польщі, Росії, інших. Загалом форум відвідали приблизно 30 тисяч людей. За чотири дні було що побачити, почути, куди піти та що прикупити. Всього й не опишеш, тому вибираємо лише найголовніше.

Дитячою літературою цікавляться всі незалежно від фаху та віку

Організація. Натовпи, черги — все традиційно. Як завжди. Видавців і відвідувачів дуже обурювало те, що плату за вхід підняли удвічі — з п’яти до десяти гривень. Хоч для пенсіонерів і бібліотекарів вхід був вільний — за посвідченнями. До речі, платними для відвідувачів були й деякі творчі виступи — до 180 грн.

Два з половиною мільйони гривень — саме стільки становить бюджет цьогорічного свята книги. Трохи більше як половину суми заплатили видавництва за оренду торгових точок.

Скандал. Під час відкриття форуму Олег Рудницький, голова Львівської ОДА, сказав, що вони планують звернутися до президента Януковича, аби той узяв під свій патронат проведення наступного ювілейного форуму. Люди в залі тупали ногами та кричали: «Ганьба!».

Ді Бі Сі П’єр. 51-річний британець цього року став почесним гостем форуму. В українському перекладі Галини Шиян вийшов його роман «Світло згасло в країні див». Автор — цікавий та безпосередній. За своє життя бачив багато, протягом 10 років лікувався від наркозалежності, потім, злий на весь світ, написав на позиченому ноутбуці текст, за який згодом отримав Букерівсь­ку премію.

Бруно Шульц. Письменник і художник. Цього року випов­нюється 120 років з дня його народження. До цієї дати на форумі відбулася презентація його книги «Цинамонові крамниці» у перекладі Юрія Андруховича.

Добра промоція перед форумом — і за два дні цієї книжки на полицях вже не було. Справжній «форумський» рекорд з продажу — півтори тисячі примірників.

«Від Сковороди до Сковороди». Ще один проект у рамках форуму з нагоди 290 років від дня народження знаменитого українського філософа. Крім того, було багато лекцій, дискусій, читань, де говорили про Сковороду. Щоправда, кожен у своїй інтерпретації. Певно найцікавішою була інтерпретація Юрія Іздрика.

Біблія. Оту, про що найбільше говорили, так це про неї. На форумі була презентація канонічної Біблії з ілюстраціями Сальвадора Далі. Таких екземплярів в Україні — лише 500. Обкладинка з натуральної шкіри, 105 репродукцій ілюстрацій біблійських сцен у виконанні Далі, а прикрашена вона позолоченою з діамантами відливкою підпису художника. Важить така річ понад 15-кг, а коштує — 39 000 грн. Цікаво, що 10 примірників уже знайшли своїх власників.

Класика в моді. На запитання, чим більше цікавляться цього року читачі, видавці та продавці книг відповідали — класикою. А саме — українською, що не може не тішити. Також, порівняно з минулими роками, побільшало розкладок з дитячими книжками.

Гран-прі. Традиційно з 1994 року на форумі визначають кращу книгу. Цікаво, що цього року журі не вразила жодна. Тому нинішній форум — без переможців. За словами організаторів, журі не побачило серед номінантів книги, яка б мала велике значення для усієї нації. Хоч на участь у конкурсі було подано 407 заявок, на засідання журі надійшло 378 книжок від 84 видавництв, з яких відібрали лише 18 кращих.

Криза минула. Директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович не мав відбою від дітей, які дуже хотіли, аби той підписав їм книжечки. Каже, що цього року люди купують значно більше книжок, а це свідчить про те, що криза минула. Але життя української книги залишається складним.

Поруч з Ді Бі Сі П’єром Юрій Андрухович виглядав дуже скромно


До купівлі книжок примовляли всіма можливими способами

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.