Культура

Блукання Олега Заставного

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У вівторок, 7 жовтня, в залі обласної Спілки художників відкрилася виставка Олега Заставного. Цей художник-монументаліст знаний у мистецьких колах станковими творами. Експоновані у залі живописні полотна цього разу – то ще одна грань таланту митця. Виставка має назву «Сорок років блукань пустелею».

Як каже автор, його 40 років блукань (період творення) ще тривають. У цьому періоді Застав-ний виділяє певні зупинки, що народжують творчі ідеї та спонукають підкорювати нові мистецькі вершини. «Важливо, що художник має орієнтири, які не дадуть згубитися в дорозі до «землi обiтованої», – говорить куратор виставки, мистецтвознавець Вікторія Типчук.


А розпочалося все в середині 1970‑х у Львові, де Заставний студіював художньо-монументальний живопис. Потім його направили на роботу в Івано-Франківський художній комбінат. У 1980‑1990‑х роках він робить монументальні розписи, такі як: «Лікар Айболить» (темпера, 1984) у франківській дитячій лікарні; «Коломийки» (темпера, 1985), ресторан «Плай», Яремче; розпис «Світ поезії» (енкаустика, 1989), вестибюль калуської школи № 2; «Веселкові барви» (енкаустика, 1990), вестибюль івано-франківської дитячої стоматполіклініки; «Їхав козак на війноньку» (енкаустика, 1991), їдальня ЗОШ № 24, інші.

«В останніх творах, де переважає тепла світла кольорова гама, сповна розкривається виважена, вдумлива і водночас мрійлива натура митця», – говорить Вікторія Типчук і запрошує подивитися на картини Олега Заставного: «Життєдайне джерело», «Дерево спокуси 2009», «Сад моєї надії», «Старовина – вічне джерело», «Запали свічку 2010».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.