Статті

У Франківську пошили перший в Україні піджак з мікошкіри – матеріалу, вирощеного із міцелію грибів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Стартапу франківки Марти Кондрин Micelia Tech вдалося виготовити перший рулон шкіри з міцелію грибів, простими словами – грибниці. Від першого вдалого зразка шкіри з міцелію  до першого рулону стартап Марти Кондрин пройшов понад три роки. Днями у партнерстві Micelia Tech з брендом сучасного етноодягу та вишиванок Gaptuvalnya презентували перший у модній індустрії України піджак зі шкіри міцелію, пише Репортер.

Виготовляти шкіру з міцелію співзасновниця майстерні шкіряних виробів Shuflia Марта Кондрин вирішила за прикладом стартапу з Індонезії Mycl Bio. Спільно з нею над ідеєю працював Олег Лущак, доцент кафедри біохімії та біотехнології ПНУ.

Марта Кондрин каже, шлях від першого отриманого зразка шкіри до першого рулону був нелегким. В процесі роботи пробували співпрацю з багатьма науковцями, і робота триває й досі. Наразі стартапу допомагають також фахівці з Києва.

Це були три роки поневірянь і руки майже опускалися, але нам вдалося, – говорить Марта Кондрин. – Наразі матеріал ще такий, що ти не можеш робити з ним все, що хочеш. Він досить тонкий і добре підходить для піджака, який розробила Наталя Гергелюк-Чернега, засновниця бренду Gaptuvalnya. Для деяких аксесуарів, але не всіх. Ми хочемо, аби матеріал був ще стійкішим, аби ми могли з нього зробити будь-яку сумку чи рюкзак. Ми працюємо над цим, працюємо над удосконаленням. І коли удосконалимо продукт і завершимо сертифікацію, плануємо виходити на європейський ринок.

До теми: Інновації в дії. Як у Франківську з міцелію вирощують замінник тваринної шкіри

Минулого тижня засновниця бренду Gaptuvalnya Наталя Гергелюк-Чернега презентувала піджак у Києві під час тижня українського дизайну та інновацій в “Українському домі”.

Цього тижня піджак з міцелію ще можна побачити на інсталяції в Українському домі. А ще один зразок знаходиться у магазині Gaptuvalnya в галереї “Бастіон”.

Піджак – в чорному кольорі. Деталі оздоблені монохромною делікатною вишивкою. Ґудзики обтягнуті шкірою – теж з міцелію.

Я сама піджак вже протестувала. Кілька днів ношу. Не бачу ніякої різниці. На дотик я б не відрізнила, – говорить дизайнерка, засновниця бренду Gaptuvalnya Наталія Гергелюк-Чернега. – Зручно носити, зручно доглядати, як і будь-який матеріал таких технічних характеристик.

Дизайнерка розповідає, співпраця з брендом Micelia Tech зародилася з повідомлення Марти Кондрин про те, що вона шукає дизайнерів для спільних проєктів. І Наталя одразу відгукнулася. Каже, її привабила можливість створити цілком український продукт. 

Підприємиці зустрілися. Марта надала взірці матеріалу, аби Наталя перевірила, чи буде по ньому робитися вишивка. А далі почалася робота над виробом.

Все вийшло і ми працюємо. Хоча це не так про бізнес та економічну вигоду, а скоріше для репутації бренду і власного задоволення. У нашій лінійці це перший продукт, який повністю Made in Ukraine: сировина виготовлена в Україні і виріб пошитий в Україні, – говорить Наталя Гергелюк-Чернега. – Усі інші вироби нашого асортименту – з італійських чи французьких тканин. Для мене це і стало основним поштовхом.

До того ж піджак – екологічний. І в ньому поєднуються важливі для бренду Gaptuvalnya складові: інноваційність, екологічність та збереження нашого ДНК – піджак декорований монохромною делікатною вишивкою.

Піджак ми назвали “Віхи” – позначки, які залишають люди, які йдуть в далеку невідому дорогу. По цих віхах вони знаходять шлях додому, – розповідає Наталя Гергелюк-Чернега. – В цьому піджаку ми поєднали прогрес сучасного світу: не боятися йти в невідомі дороги, прокладати нові стежини. Та монохромну вишивку “Віхи” – здатність мати ті корені, ті якорі, за якими ти знайдеш дорогу додому, коли тобі потрібно. Ці два моменти і лягли в основу виробу.

З погляду користувача, головна перевага цього піджака – його екологічність, каже Наталя. Аби виготовити метр шкіри з міцелію, потрібно всього 5 літрів води, що у порівнянні з екошкірою – небагато. За даними виробника міцелію, до 10 років він зберігає свої характеристики навіть при постійному використанні. А опісля його можна переробити або віддати на ресайклінг – пошити з нього інші вироби.

Ми бачимо, наскільки згубним для нашої планети є розвиток тваринної галузі – вирубують ліси, щоби збільшувати площі пасовищ. З погляду екологічності, сталості та гуманності шкіра з міцелію – ідеальний варіант, – говорить Наталя Гергелюк-Чернега.

З рулону мікошкіри, який виготовив стартап Micelia Tech, наразі виготовили два піджаки. І матеріалу залишилося ще на три чи чотири – їх відшиють на замовлення за замірами клієнтів. Вартість такого піджака 22500 грн.

Аби виростити шкіру на один такий піджак, потрібно два тижні, тому це проєкт під замовлення. Як і стала мода, так і процес виготовлення – повільний, – каже Наталя.

Стартап Micelia Tech продовжує роботу над покращенням свого продукту, над сертифікацією, над побудовою власної виробничої лінії. Надалі планують залучати до співпраці й інші бренди також. Марта Кондрин каже, запит є. 

Поки що великі рулони ми не можемо робити у нас, бо не маємо ні обладнання, ні приміщення.  Тому як і в лабораторії, так і щодо виробничої частини робота триває, – говорить Марта Кондрин.

Читайте також: Аліса, Аляска, Чері. Як у Франківську живе та працює кафе «Мама–кішка»

Авторка: Ольга Суровська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.