Спорт

«Ураган» набирає обертів: відомий франківський клуб живе не лише футзалом

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На початку сезону франківський НФК «Ураган» мав завдання увійти до трійки найкращих в Екстра-лізі та перемогти в кубку України. Нині все йде за планом. Але клуб має чим похвалитись і крім основної команди…

Фото: uragan.if.ua

Кожна гра — як останній бій

Виступи в Екстра-лізі «Ураган» розпочав наприкінці серпня. І хоч у дебюті франківці поступилися в Харкові «Локомотиву» (4:1), та гра залишилась єдиним провалом «драконів» у першій частині сезону.

Керівництво клубу планувало залучити двох нових гравців, а підписали аж чотирьох! До «Урагану» приєдналися гравець збірної Сергій Коваль і Максим Павленко, який два останні роки був тренером і гравцем львівської «Енергії». А ще повернулися «додому» Петро Шотурма та Андрій Сімка. Перший перебрався з харківського «Локомотива», другий — з чемпіонату Білорусі.

Головний тренер «Урагану» Іван Скіцко підсиленням задоволений. Каже, з такими досвідченими гравцями і «молодь команди помудрішала». За його словами, клуб уже відчув міць, побачив, що виграти може в будь-кого.

У 13 поєдинках Екстра-ліги франківці здобули сім перемог, зазнали чотирьох поразок і двічі зіграли внічию. Вкупі це дало 23 очки і п’яте місце в таблиці. Та, наприклад, від другої сходинки, яку наразі займає «Енергія», команду відділяють лише два пункти.

Скіцко зауважує, що «Ураган» має один із найсприятливіших календарів, бо далі лідери гратимуть між собою. Та, вважає, що дивитись треба не на суперників, а просто вигравати свої матчі.

«У захисті в нас проблем немає, друге місце за пропущеними голами у першому колі чемпіонату — 19 м’ячів (на першому київський «ХІТ», 17 — Авт.). А от з атакою трохи гірше, забиваємо менше за половину команд», — говорить тренер.

Щодо кубку України, то в 1/8 жереб звів франківців із львівською «Енергією». До слова, команди вже вп’яте зійдуться на цьому турнірі — до того чотири сезони поспіль далі проходили львів’яни.

«Нині ми маємо підвести гравців до вирішальних поєдинків, — говорить Іван Скіцко. — Цьогорічний формат кубку — два матчі: вдома та на виїзді. Готуватимемося серйозно. Кожна гра буде, як останній бій».

Не футзалом єдиним

Влітку 2016-го на піщаному майданчику спорткомплексу НФК «Ураган», що в Пасічній, провели фінал першості України з пляжного футболу. Приїжджали до Франківська і волейболісти, теж пляжні, і теж змагалися за звання чемпіона країни. Тоді пісок сподобався всім, і керівники федерацій запевнили, що обов’язково повернуться на «сучасний майданчик, який є одним із найкращих в державі».

IMG_7661

«Ураган» у 2016 році створив благодійний фонд «Футбольні таланти» та інтернет-ресурс, де можна придбати клубну атрибутику. Однак найбільшим досягненням року керівництво вважає перетворення дитячо-юнацької спортивної-школи (ДЮСШ) «Урагану» на громадську спілку «Академія НФК «Ураган». Про такі зміни повідомили у жовтні — на святкуванні 14-річчя клубу.

Директором Академії став Володимир Слободян, який уже багато років є головним дитячим тренером «Урагану». За його словами, зміна з ДЮСШ на Академію — на краще. Каже, наставники стали більш свідомо ставитися до роботи, та й кількість тренувань у вихованців відчутно збільшилася.

У нинішньому сезоні чемпіонату України серед юнаків беруть участь чотири «ураганівських» команди, тогоріч було три. 2003 і 2005 р.н. виступають у дивізіонах, де суперники на рік старші. У клубі зробили це свідомо, аби діти набиралися досвіду та мали ігрову практику.

«Зараз важко, вони займають останні місця. Але наступного року, коли вже гратимуть з ровесниками, це принесе свої плоди», — пояснює Володимир Слободян.

Дві інші команди — 2002 і 2004 р.н. — грають проти однолітків. У перших — три перемоги, нічия та поразка, другі ж у своїй зоні нині йдуть другими.

За словами Слободяна, стало простіше працювати, бо в підготовці дітей дуже допомагають майданчики спорткомплексу. «Завжди заходили в зал у вересні, тепер — жовтень-листопад», — зауважує директор Академії.

У 2016 році юні вихованці «Урагану» дебютували на змаганнях з великого футболу. Заявили чотири команди: 2000 і 2002 р.н. грають на першість України, а 2001 і 2003 р.н. — на обласних змаганнях. Тренуються у спорткомплексі на Пасічній та на стадіоні «Наука» від Прикарпатського університету.

Результати навіть кращі, ніж у футзалі: 2000 і 2001 р.н. — другі місця в зонах, 2002 — дев’яте, а 2003 лідирує у своєму дивізіоні.

Крім того, «Ураган» спільно з ПНУ створив команду, яка дебютувала у студентській лізі України з футболу.

Треба вірити в себе

На думку президента клубу Олександра Бубена, спорткомплекс, який відкрили восени 2015 року, найбільше виправдав себе саме у тренувальному процесі. Навесні там ще має бути готовий майданчик з накриттям від опадів і спеціальним покриттям.

«Це збільшить час для занять на піску та розширить функціональність, — пояснює Бубен. — Адже після того, як температура падає, на піску займатися неможливо. Тоді на нього стелитимуть покриття, на якому можна буде грати в теніс, волейбол, навіть футзал».

За словами президента клубу, в планах ще й облаштування великого штучного поля з трибунами неподалік Німецького озера. А в майбутньому там же буде оглядовий майданчик, який використовуватимуть і під офіс.

Щодо шансів «Урагану» в Екстра-лізі, то Олександр Бубен каже: хлопці набирають обертів. Єдине, що може завадити чемпіонству «драконів» — невіра у власні сили.

Перший матч у 2017 році «Ураган» зіграє вдома 14 січня проти «Кардиналу-Рівне». А 22 січня у Франківську відбудеться перший поєдинок 1/8 кубку України з «Енергією».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.