Світ Спорт

Пісок сподобався усім. Франківськ вперше приймав фінал Чемпіонату України з пляжного футболу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

З 4 до 7 серпня в Івано-Франківську відбулася фінальна частина Чемпіонату України з пляжного футболу. Престижні змагання з цього виду спорту Західна Україна приймала вперше. У турнірі взяли участь і два колективи з Франківська.

 IMG_7666

Поєдинки провели на піщаному майданчику академії НФК «Ураган». Як розповів виконавчий директор клубу Олег Ковальський, за право прийняти фінальну частину чемпіонату Франківськ конкурував з кількома містами. Вважає, що перемогли через кварцовий пісок на майданчику, який не використовують більше ніде в Україні. Пригадує, як до Франківська приїжджав президент Асоціації пляжного футболу України (АПФУ) Сергій Харченко.

«Коли президент АПФУ вперше побачив цей майданчик, то просто «прилип» до піску, ходив і пересівав його з руки в руку, топтався в кросівках. Навіть незважаючи на те, що пісок міг набитися у взуття», — каже Олег Ковальський.

Франківськ на змаганнях представляли два колективи — «Перфект» і «Ураган-ПНУ». Про участь «Перфекту» стало відомо лише за два дні до початку змагань — команда замінила дніпровський «Тайфун», який відмовився від турніру.

IMG_7661

«Ураган-ПНУ» виборов путівку на турнір завдяки перемозі в чемпіонаті області. У цьому колективі лише чотири гравці є «пляжниками», всі вони з Києва. Решта — футзалісти, які виступають за резервний «Ураган-2», а також студенти Прикарпатського національного університету. Тому команду так і назвали. Готувалися новоспечені «пляжники» до турніру три місяці. Хлопці, що все життя грали в залі, вчилися з нуля: вперше стали на піщане покриття, звикали до непередбаченого відскоку м’яча, його розмірів, ваги. Бо він трохи більший і легший, ніж футзальний.

Тренером «Урагану-ПНУ», а за сумісництвом і капітаном команди, є киянин Олександр Зубенко. За його словами, усі хлопці дуже працьовиті, тому швидко адаптувались і почали показувати непогані результати.

IMG_7743

Загалом за «пляжну корону» змагалися вісім колективів. Їх поділили на дві групи. Команди з Франківська потрапили до квартету «Б», де ще були столичні «Гріффін» та «Артур М’юзік». У першому ж поєдинку «ураганівці» сенсаційно перемогли чемпіона Київщини — «Гріффін» (3:2). Потім поступилися «Артур М’юзік» (2:6) і переграли «Перфект» (8:4).

Отже, після поєдинків групового етапу «Ураган-ПНУ» і два київські колективи набрали по шість очок (дві перемоги при одній поразці). Згідно з правилами змагань, до півфіналу проходили команди з кращим показником забитих-пропущених м’ячів. Оскільки у франківців було гірше співвідношення (+1 проти + 9 в «музикантів» і + 11 у «грифонів»), до вирішальних стадій дісталися команди з Києва. «Перфект» ж посів останню позицію, програвши всі матчі.

З іншого квартету впевнено вийшли дніпровський «Вибір» і київський «Євроформат». У півфінальних поєдинках усе вирішували серії післяматчевих пенальті, в яких перемоги здобули «Гріффін» та «Артур М’юзік». У фіналі сильнішими виявилися «грифони» — 6:5. За 20 секунд до кінця матчу «музиканти» могли відігратися, однак їм не пощастило — м’яч влучив у перекладину. «Бронзу» ж здобув дніпровський «Вибір», який у матчі за третє місце переграв «Євроформат» — 3:1.

Найрезультативнішим бомбардиром турніру став гравець «Вибору» Ігор Бріштель, на рахунку якого 13 голів. До речі, за 16 поєдинків фінальної частини чемпіонату команди забили 137 м’ячів — у середньому 8,5 голів за гру. Найбільш надійним воротарем визнали голкіпера збірної України, що грає за «Артур М’юзік», Віталія Сидоренка. А звання найкращого гравця чемпіонату дісталося представнику «Гріффіна» Костянтину Макєєву.

Віце-президент АПФУ Андрій Кунцевич зазначив, що керівництво НФК «Ураган» організувало все на найвищому рівні. Однак, каже, є куди рости.

«Хочеться більших трибун, аби матчі могли відвідувати багато людей, і якогось мінімального прес-центру», — говорить він.

Андрій Кунцевич запевнив, що наступного сезону в Івано-Франківську знову проведуть престижний турнір. Чи то буде Кубок України, чи фінальна частина чемпіонату, чи етап всеукраїнських змагань — ще невідомо. Але найкращі «пляжники» країни приїдуть сюди точно. Бо казали, що тут усе дуже круто.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.