Спорт Фото

Франківські спортсмени взяли золото на чемпіонаті світу з гирьового хортингу (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Днями у Херсоні відбувся перший в історії чемпіонат світу з гирьового хортингу. У складі збірної України в змаганнях взяли участь п’ять студентів і викладач Івано-Франківського національного медичного університету. Наші спортсмени зробили на чемпіонаті фурор — усі шестеро вибороли золоті нагороди.

Гирьовий хортинг досить молодий вид спорту, і чемпіонат світу відбувся вперше. Хортинг виник в Україні, тож не дивно, що нині наша збірна є тут лідером, повідомляють в ІФНМУ.

Справжньою зіркою чемпіонату став тренер, доцент кафедри фізичного виховання та здоров’я Роман Михальчук. У свої 55 років він став переможцем у змаганнях зі спринт-ривка. Із результатом 110 підйомів за п’ять хвилин Михальчук став першим в Україні, хто виконав норматив майстра спорту міжнародного класу з гирьового хортингу.

Студент четвертого курсу Назар Гривул посів перше місце у змаганнях зі спринт-поштовху у ваговій категорії понад 90 кг. За три хвилини він зробив 48 підйомів гирі та вдруге у своїй спортивній кар’єрі виконав норматив майстра спорту України. Цей результат став кращим також і серед усіх вагових категорій, тож наш спортсмен став ще й абсолютним чемпіоном.

«Спринт вдається мені найкраще, але конкуренція на чемпіонаті була дуже серйозна, тому треба було викладатися по максимуму, — говорить Назар Гривул. — Хочу відзначити всіх членів нашої команди. І окремо відзначу нашого тренера Романа Васильовича. Він на цих змаганнях був і тренером, і співорганізатором, і членом суддівської колегії, і навіть зміг виступити в одній з вправ. Те, який він показав результат — просто неймовірно. Він своїм прикладом показує, як потрібно тримати себе у формі. Зізнаюся, що змагатися з власним тренером і багато в чому програвати йому, це дуже стимулює до тренувань».

Студент другого курсу Олександр Шваб у вазі 65 кг став найсильнішим у спринт-поштовху. Його результат — 39 пілйомів за три хвилини. Олександр став чемпіоном за рейтингом в поштовху серед усіх учасників і також вже вдруге виконав норматив майстра спорту України.

«Ще під час підготовки до чемпіонату на тренуваннях мені було дуже важко підібрати оптимальний темп для цієї вправи, — розповідає Олександр Шваб. — Я то поспішав, то працював надто повільно. Але ми таки змогли вирахувати оптимальний режим, який дозволяє і швидко штовхати, і водночас мати кілька секунд на перепочинок. І це спрацювало, за що дуже вдячний нашому тренеру!»

У фіткрос-естафеті мікс (чоловік та жінка) виступали студент другого курсу Ірина Савчин (70 кг) разом зі студентом шостого курсу Володимиром Шевагою (75 кг). Разом у цій дисципліні вони набрали 99 очок і стали тут абсолютними чемпіонами.

«Коли ми вийшли на поміст, почали виконувати вправи, то зрозуміли, що маємо шанс перемогти, — розповідає Ірина Савчин. — Ми почали викладатися до останніх сил. Пам’ятаю, як залишалося кілька секунд, я бачила, як Володя втомлюється, і кричала йому «Ще швидше!» Це був такий драйв, що неможливо передати». «Естафета була важка, за шість хвилин ми мали виконувати різні вправи, та ще й щохвилини ми мінялися на помості, — каже Володимир Шевага. — Естафета також є відповідальнішою, бо результат залежить не лише від мене, а від нас обох. Відповідно дуже не хочеш підводити свого напарника. Ми підтримували, підганяли один одного, і зрештою перемогли. Враження неймовірні!».

Студент третього курсу Петро Юзьків виборов перше місце у марафон поштовху із неймовірним результатом — 290 підйомів гирі протягом 30 хвилин.

«Всіма нашими перемогами ми завдячуємо нашому тренеру Роману Михальчуку, який нас правильно готував до чемпіонату, нашому ректору Миколі Рожку, який у всьому сприяв і дав транспорт, щоб ми нормально добралися, нашому завкафедри Володимиру Левку, який у всьому допоміг та підтримав, — каже Петро Юзьків. — На чемпіонаті було важко, бо було багато учасників, і було важко відновитися після кожної вправи. Ми всі виступали у різних номінаціях, і всі змогли перемогти. Це дуже велике досягнення».

«Наша команда відпрацювала на всі сто відсотків, — говорить Роман Михальчук. — Хочу відзначити всіх наших студентів за те, що вони дуже відповідально поставилися до підготовки до змагань. Готувалися ми прицільно, кожен спортсмен під конкретну дисципліну, і це дало результат. Ми дуже вдячні ректору Миколі Рожку за те, що він завжди підтримує нас, йде нам назустріч, а цього разу навіть виділив нам автобус. Дякуємо завідуючому кафедри Володимиру Левку за допомогу, за всі ті умови, які створені для наших тренувань та підготовки. Хочу сказати, що в нас була можливість виставити ще одного спортсмена — лікаря-інтерна Юрія Поповича, але через навантаження на інтернатурі він не зміг поїхати разом з нами. Тим не менш, він також є членом нашої команди. Загалом всі наші студенти молодці! Такий результат надихає на подальшу роботу!»

Довідка

Хортинг — український вид спортивних єдиноборств. Хортинг позиціонується не тільки як бойове мистецтво, а і як система комплексної фізичної підготовки, самовдосконалення, морального, духовного та культурного виховання, наближення до українських традицій. Слово «хортинг» походить від назви острова Хортиця, де розташовувалася Запорізька Січ.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.