Спорт

Грати по-християнськи

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У суботу, 8 листопада, офіційно завершився вже четвертий сезон івано-франківської Християнської футбольної ліги (ХФЛ). Переможці та призери отримали нагороди, а змагання взяли кількамісячну паузу.

Грати по-християнськи_2

На сьогодні ХФЛ є одним із най­масовіших аматорських турнірів міста. Цьогоріч у змаганнях взяли участь 34 команди, які склали три повноцінні дивізіони. Рівень ліги також виявився серйозним: у ній грали колективи, які виступають на чемпіонатах міста та області з футзалу. Проте не спортивні досягнення тут найголовніші. Як наголошує організатор ХФЛ Дмитро Андрусів, через футбол вони намагаються донести християнські принципи.

Зараз Християнські футбольні ліги проводяться в різних містах України, серед яких наймасовішою є київська. За словами Дмит­ра, він орієнтувався на структуру столичних змагань, але франківський формат зовсім інший:

«У Києві грають у великий футбол 11 на 11, а ми – в міні-футбол 5 на 5», – пояснює організатор.

Перша ХФЛ в Івано-Франківську відбулася 2011 року, і тоді в розіграші взяли участь п’ять дворових колективів.

«На той час для нас це було шаленим успіхом», – згадує Андрусів.

Сьогодні кількість команд виросла майже в сім разів. Як пояснює Дмитро, по-перше, завдяки тому, що молоді потрібні такі змагання, щоб заповнювати вільний час, а по-друге, тут вони відчувають неабияку турнірну боротьбу, іноді дають інтерв’ю, тобто відчувають себе справжніми футболістами.

ХФЛ, незважаючи на назву, відкрита і для атеїстів, і для представників інших конфесій.

«Наша ціль не змусити виконувати якісь правила чи настанови, а показати людям правильність певних християнських принципів, щоб люди самі до них прийшли, – наголошує організатор змагань. – Ми прагнемо показувати хороший приклад, а вони вже самі обирають, як їм поводитись».

Грати по-християнськи_3

Але в той же час представники команд мають відвідувати регулярні збори, на яких їм розказують про християнські принципи, бо в іншому випадку команді може загрожувати зняття балів.

При цьому Дмитро Андрусів визнає, що не всі гравці дійсно дотримуються християнських принципів. Наприклад, у першому турі на полі відбулася сутичка через те, що один із гравців порушив правила. У результаті одного учасника бійки дискваліфікували на дев’ять матчів, інших – на шість, але після того, як вони відсиділи свої «штрафні» матчі, вони кардинально змінили поведінку на полі.

Слід сказати, що в ХФЛ дуже демократичні правила управління. Усі найважливіші питання вирішує оргкомітет, до якого входять 5-6 капітанів команд. Якщо після оголошення рішення іншим учасникам ліги хтось висловлює незгоду, проводиться загальне голосування.

З початку заснування ХФЛ її підтримує головний тренер «Урагану» Іван Скіцко, а також гравці команди. За словами наставника «драконів», надзвичайно важливо мати такі змагання, які залучають молодь до спорту.

«Ураган» завжди з радістю відгукується на подібні ініціативи, і ми й надалі співпрацюватимемо з ХФЛ», – наголосив Скіцко.

Уже давно точаться суперечки щодо того, чи вписується футбол у рамки християнської моралі, адже змагання – це постійний конфлікт, це бажання собі перемоги, а суперникові – поразки. У ХФЛ пояснюють, що футбол дає можливість виробити в собі хороші якості – самоконт­роль, повага до суперника, дисципліна. До того ж, спорт виступає такою собі екстремальною ситуацією, випробуванням людини, яке показує, як вона поводитиметься в складних умовах.

«Християнин може відреагувати на складну ситуацію стримано, дисципліновано, винести з неї якийсь урок, а інший може виплеснути негатив, – говорить Андрусів. – Футбол допомагає бачити, ким ми є насправді».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.