Гроші Політика Спорт

Для проведення Олімпійських ігор 2030 року розглядаємо західний регіон, – Вадим Гутцайт

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Олімпійський чемпіон, тренер золотих медалісток-фехтувальниць, міністр спорту Вадим Гутцайт всерйоз налаштований на проведення Україною зимових Олімпійських ігор 2030 року.

В інтерв’ю «Слово і діло» він розповів, що вже ухвалено рішення боротися за проведення змагань в Україні.

Ось ви кажете, що не даєте прогнозу на найближчу Олімпіаду, а в Стратегії розвитку фізкультури та спорту до 2028 року написано, що у 2028 році не нижче 21-го місця буде на Олімпіаді в Штатах і не нижче 20 – на зимових в Італії у 2026 році .

Звичайно.

Чому такий прогноз? Чи не завищений, чи не занижений він?

Тому що на сьогоднішній день йде найпотужніший за всю історію незалежності України розвиток інфраструктури.

Чому ми виступаємо на рівні лише у поодиноких видах спорту, інші – не розвинені? Тому що у нас нема де тренуватися. А тренуватись за кордоном – дуже дорого.

І зараз президент поставив завдання – і президент, і вся спортивна спільнота дуже хоче – ми вступаємо у боротьбу за проведення Олімпійських ігор в Україні.

Юнацьких? Не дорослих?

Юнацькі – у 2028 році та зимові Олімпійські ігри – у 2030.

Навіщо ми це робимо? По-перше, престиж країни. Проведення у країні Олімпійських ігор – це залучення потужних інвесторів, нова інфраструктура, нова спортивна інфраструктура. Ми розуміємо, що чим більше спортивної інфраструктури, тим більше буде куди приходити дітям займатися.

Ми не побачимо результату сьогодні чи завтра… Але те, що сьогодні закладається в країні зі спортивної інфраструктури, ми цей результат побачимо через 10 років, розумієте?

Ми самі заявку подаємо чи з якоюсь іншою країною?

Самі.

А скільки потрібно об’єктів?

Ви знаєте, є програма президента «25 спортивних магнітів» – у кожній області будується багатофункціональний спортивний Палац спорту там, де займатимуться мінімум у 5 олімпійських видах спорту. Тут суб’єкт фінансування – міністерство. Плюс є гроші ДФРР, Міністерства регіонального розвитку. Цього року 61 спортивний об’єкт профінансували через гроші ДФРР – це дуже багато.

Тобто ви ж розумієте, що чим більше, тим краще. Чим більше буде спортивних об’єктів, чим більше буде стадіонів хокейних, баскетбольних палаців спорту, залів для фехтування, боротьби, дзюдо, карате, тим більше буде розвитку, тим більше буде куди приходити займатися.

Президент каже: «Ми збудуємо всі об’єкти, необхідні для Олімпіади». Хотілося б розуміти: все – це скільки? Щоб потім оцінити, збудували чи не збудували.

Я вам поясню, багато об’єктів вже є. Ми ж розглядаємо з вами наш західний регіон: Буковель, наприклад, там уже є певна інфраструктура. Так, нам не вистачає хокейних палаців, так, нам не вистачає для гігантського слалому трас, але якась частина цього вже є.

Ви говорили про «25 спортивних магнітів». Цього року було профінансовано 11. Чи закінчили повністю скільки?

Цього року ми приймаємо Палац спорту у Кропивницькому для багатьох видів спорту, ми приймаємо басейн у Маріуполі, басейн у Полтаві та льодову арену у Мелітополі. А в Бучі вже цього року відкрито «Місто спорту» – для ігрових видів спорту, для єдиноборств, з вуличними літніми майданчиками: воркаут, баскетбол, футбол… У Бучі взагалі вийшов багатофункціональний магніт, у Київській області.

І на ваш погляд, чи реально побудувати всі 25 до весни 2024 року, за час каденції Зеленського?

Ми працюємо над цим. Щоб реально було все.

Скажу вам чесно, я впевнений, що на 80 відсотків це буде виконано…. Просто в багатьох регіонах, де ми працюємо з головами ОДА, з мерами, ще тільки йде проєктування.

Тобто, ми, наприклад, дивимося – дуже спортивне місто Миколаїв, де поки що цього немає. Миколаїв уже зробив проєкт, вони подали його на розгляд. Можливо, наступного року ми почнемо цей «магніт» також фінансувати. Для нас дуже важливо, щоб голови ОДА, мери вже розробили всі ці проєкти, і ми тоді вже направляли б туди субвенції.

Читайте більше на Слово і діло.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.