Культура

У Франківську до 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом» відбулося одразу три події

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У четвер, 25 квітня, до 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом» в залі сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею відбулось одразу три події. Презентація відреставрованої скульптури «Ангел» XVIII століття, відкриття виставки робіт фотохудожника Олега Нетецького та «Нові діалоги. Про Любов» з художником Яремою Стециком – 20 християнських муралів у Франківську.

«Ангел» – це скульптура XVIII століття невідомого автора, знайдена в Городенці. У Франківськ її передав на реставрацію парох церкви Непорочного зачаття Діви Марії, пише Репортер.

«Врятуймо скарби разом», скульптура "Ангел"

Відреставрувати скульптуру – це ініціатива городенківських активістів. Пізніше вона буде відправлена назад у місто.

Консервацією «Ангела» займались реставратори Валерій Твердохліб та Соломія Сташків-Олійник.

Ця пам’ятка дуже цінна. Адже можливий такий варіант, що робота належить відомому скульптуру Йогану-Георгу Пінзелю, – каже Твердохліб. – А якщо говорити про самого «Ангела», то це унікальна робота, і ми хотіли показати всю її красу. Вона для нас став символом духовної підтримки. Ця скульптура пережила не одну світову війну, можна сказати, вона на грані знищення.

«Врятуймо скарби разом», скульптура "Ангел"

Зі слів Валерія Твердохліба, це ніби якась нова сторінка, адже про скульптуру досі нічого невідомо. Але вона – ніби молитва, кожен може прийти подивитись і помолитися поруч із нею.

Каже, реставрація насправді була досить важкою, попри їх великий досвід у роботі.

Фотографія, скульптура, "Ангел"

Це були складні етапи реставрації, були поверхневі забруднення, які треба було дуже акуратно знімати. Але ми справились, хоча є ще багато допрацювань, – говорить Валерій Твердохліб. – На скульптурі є надписи, які також ще можна відтворити, але поки що так, як є.

«Врятуймо скарби разом», 15-річчя проєкту

Фотографував «Ангела» фотограф Олег Нетецький.

Хоча фотографує він уже давно, але  говорить, така робота в нього вперше.

Читайте: Канадська мисткиня передала унікальну монету до Музею писанки у Коломиї

 Хоч це нежива істота, але автор заклав у неї щось живе. Тому мені треба було думати, як зробити ці фото, – розказує фотограф.

фотограф, Олег Нетецький

Скільки світлин на виставці, Олег Нетецький не знає, каже, не рахував. Але пригадує, що загалом зробив понад 200 фото, втім, вибрав далеко не всі.

Було дуже цікаво фотографувати. Цікаво, чи автор, коли робив цю скульптуру мав певний образ перед собою, чи це був вигаданий образ. Також було б цікаво зняти його до консервації і вже після неї, – розповідає фотограф.

Читайте також: У Франківську відкрили виставку художника Нікіти Тітова «Слова, які набули змісту»

виставка, фотографії, Франківськ

За словами Нетецького, його дуже захопила ця робота, хоча на це пішло багато часу. Сам процес фотографування зайняв не більше години, а от на обробку фотограф витратив тиждень.

Ярема Стецик, художник

Художник Ярема Стецик організував у музеї«Нові діалоги. Про Любов» та показав 20 християнських муралів у Франківську. Він займається муралами понад 10 років. І каже, що насправді, нарахував більше 20 робіт, але назва залишилась така.

Будь-який розпис на стіні – це мурал. Я вважаю, що найкращий результат наших робіт – це те, що ми жодного разу не посварились під час роботи, – каже Стецик. – Ми зараз на такому рівні, що подібних муралів я не бачив ні у Львові, ні у Варшаві.

Перша робота Стецика –   це «Ісус благословляє подорожніх» на території заводу «Автоливмаш». Він її робив разом із 50 художниками ще у 2010 році.

«Ісус благословляє подорожніх», мурал
«Ісус благословляє подорожніх»

 

 

 

Втім, зі слів Яреми Стецика, мурали – це не головна мета сьогоднішньої зустрічі.

Читайте: Етніка і сучасність. Майстриня Ірина Микитин з Коломиї створює унікальний одяг (ВІДЕО)

Напевно, головне мета – коли ми будемо пробувати вилазити зі своїх бульбашок та пробувати говорити, бо нам це не дуже вдається. На «діалогах» ми будемо більше говорити не про любов, а про професійність, як нам полюбити ситуацію, яка нам не дуже приємна, – говорить художник.

Авторка: Ангеліна Каратник

Відеосюжет з виставки від Каналу 402:

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.