Культура

У Франківську відкрили виставку художника Нікіти Тітова «Слова, які набули змісту»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У залі Сакрального мистецтва Івано-Франківського краєзнавчого музею відкрили виставку графіки художника Нікіти Тітова під назвою «Слова, які набули змісту» або «Чорна серія».

На виставці експонуються 24 плакати графіки та дев’ять картин Нікіти Тітова. Також – шість відстріляних артилерійських гільз, які Тітов розписав разом з Валерієм Твердохлібом, пише Репортер.

виставка Нікати Тітова

Виставка експонується в рамках 15-річчя проєкту «Врятуймо скарби разом» та в рамках проєкту «Бог між нами», який триває вже два роки.

Всю цю історію ми створюємо разом з Валерієм Твердохлібом та Яремою Стециком. Вона абсолютно жива та кожного разу наповнюється чимось новим, – каже Нікіта Тітов. – Саме сьогодні ми вирішили показати два напрямки моїх робіт. Перший має назву «Слова, які набули змісту» або «Чорна серія».

виставка Нікати Тітова

Зі слів художника, ця серія присвячена звичайним словам, які кожен знає ще з дитинства.

Але колись ці слова не наповнювались тим змістом, якого вони набули зараз, через війну. Колись вони не були наскільки чіткі та зрозумілі, а зараз кожне слово відгукується про певну подію, зв’язану з Україною, – говорить Тітов. – Тому ці слова – це не просто звуки, це дуже потужні слова, які наше покоління вже не зможе забути до кінця.

Читайте також: «Прийшли, заспівали, перемогли». У Франківську відкрили виставку про історію «Щедрика»

Нікіта Тітов не веде список своїх робіт, каже, вже навіть сам заплутався, скільки їх. Але пригадує, що перше слово з серії «Слова, які набули змісту» – Гідність. Малюючи, художник навіть не уявляв, що з цього колись вийде серія.

Малював, розуміючи, що у кожному слові є якась історія. Всі слова приходять із певною подією, коли слово наповнюється новим змістом. Я розповідаю про речі, які відгукуються більшості людям. Але щоб я зараз не створював, усе буде прямо пов’язано з війною, – розказує Тітов.

виставка, музей, Франківськ

Друга частина – це живописні роботи, які художник створив влітку минулого року.

Для нього це новий період, каже, що вже дуже давно цим не займався. Але саме зараз для художника це такий вид роботи, який точно потрібен – саме те, що він відчуває нині.

Для мене малювання – це терапія. Як і більшість людей, я зараз шукаю собі підтримки, тож малювання допомагає висловити те, що болить, – говорить Тітов.

За його словами, художник хоче завдяки цим картинам збирати гроші на армію. Каже, що це нова можливість не тільки розповідати про Україну, а ще й допомагати ЗСУ. Чотири роботи Нікіта Тітов уже запланував віддати ГО “Громадська ініціатива Галичини”, щоб за допомогою волонтерів зібрати більше.

Читайте: У Франківську відкрили виставку старовинних рушників (ФОТО)

Також 70% з прибутку виставки підуть на підтримку ЗСУ: придбання засобів тактичної медицини та дрони-квадрокоптери.

Виставку планують залишити у музеї до червня.

Заходьте – ратуша, другий поверх.

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.