Культура

«Прийшли, заспівали, перемогли». У Франківську відкрили виставку про історію «Щедрика»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

26 березня у виставковій залі ПНУ відбулося відкриття виставки «Прийшли, заспівали, перемогли». Проєкт присвячений історії світових гастролей Українського національного хору Олександра Кошиця та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

Микола Леонтович – автор «Щедрика», написав його на Вінниччині, у Тульчині. Тому найперше виставка поїхала саме у Вінницю, а вже сьогодні вона у Франківську, пише Репортер.

«Прийшли, заспівали, перемогли». У Франківську відкрили виставку про історію «Щедрика»

Дослідниця історії «Щедрика» та засновниця Інституту Леонтовича Тіна Пересунько вже сім років вивчає «Щедрик». Вона й привезла виставку до Франківська, щоб нагадати людям історію пісні.

На виставці презентовані близько 100 документів з архіву чотирьох країн: України, США, Чехії та Канади. Над документами працювала особисто Тіна Пересунько. Багато матеріалів, які збиралися ще від 1916 року, оприлюднюються вперше.Також у Франківськ привезли платівку, на якій записано найперше звучання пісні. Їй 102 роки.

Свій початок «Щедрик» бере саме зі Станиславова.

Його прем’єра відбулась у театрі Монюшка, нині – обласна філармонія. З усіх робіт Леонтовича саме «Щедрик» став справжнім світовим хітом.

Ми хочемо експонувати цей проєкт у 10 університетах України, щоб доносити історію «Щедрика». Це не просто історія — це історія сторічної боротьби України за незалежність, – каже Тіна Пересунько. – Тому ми презентували цю виставку у трьох університетах Києва і тепер виїхали у міста, які мають спільну історію із «Щедриком».

У Франківську відкрили виставку про історію «Щедрика»

Зі слів Тіни Пересунько, із джерел відомо, що перед прем’єрним концертом хор проводив репетиції у Станиславові. І на репетиціях була американська делегація. Тож американці вперше почули, як звучить пісня, не у Нью-Йорку, а у Станиславові.

Ми маємо унікальну виставку, яка присвячена славнозвісному «Щедрику». Він підкреслює наскільки глибокою є українська музична культура, яка має бути відомою усьому світу, – говорить ректор ПНУ Ігор Цепенда. – Ми повинні пропагувати нашу спадщину, аби молодь розуміла, що це є важливо.

На презентації глядачі могли не тільки почитати документи, а й послухати звучання «Щедрика», яке виконали студенти інституту мистецтв ПНУ.

Виставка триватиме два тижні, а далі вирушає до Львова.

Експозиція діє у виставковій залі головного корпусу Прикарпатського університету,  вул. Шевченка, 57 (вхід з вулиці Чорновола).

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.