Культура

Канадська мисткиня передала унікальну монету до Музею писанки у Коломиї

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Мисткиня, дослідниця народного мистецтва Марія Рипан з Торонто передала унікальну “писанкову” монету до Музею писанки у Коломиї.

Це вже восьма особлива монета, яку передала дослідниця до коломийської колекції, повідомляють у музеї.

Канадська мисткиня передала унікальну монету до Музею писанки у Коломиї

Монета номіналом 20 канадських доларів викарбувана з чистого срібла, купівельна вартість становить 139.95 канадських доларів, тираж —  8 500 екземплярів. Після повномасштабного вторгнення росії кошти з продажу монетний двір скеровує на гуманітарні потреби України.

Читайте: Важка паска і чорні писанки. Як зустрічати Великдень по-лемківськи (ФОТО)

Оригінальний дизайн реверсу «писанки» розробила художниця та писанкарка Таня Микитюк – канадка українського походження в другому поколінні. Мисткиня використала традиційні писанкові мотиви, відобразивши їх зеленими й фіолетовими барвами з вкрапленням срібного на чорному тлі. У центрі композиції – восьмикутна зірка, що символізує сонце, та стилізовані квіти, поєднання яких дає надію на відродження природи і життя та стійкість.

На створення дизайну монети мене надихнула нещодавня хвиля українців, які прибули до Канади в пошуках притулку та нових починань, так само, як це зробили мої бабусі та дідусі після Другої світової війни, – розповідає мисткиня. – Моя мета полягала в тому, щоб створити дизайн, який би випромінював надію, віру та стійкість, спираючись на давні символи писанок, але з сучасною естетикою. Натхнення я черпала в природі: барвінок — вічнозелений з яскраво-зеленим листям і фіолетовими квітами, які одними з перших з’являються навесні.

На аверсі вже традиційно зображено профіль королеви Єлизавети ІІ авторства Сюзанни Блант, цьогоріч доповнений роками правління монархині.

Читайте: Свято ручної роботи. Як франківець Володимир Гарматюк робить великодні райця (ФОТО)

У музеї нагадують: першу «писанку» монетний двір випустив 2016 року з нагоди 125-річчя з часу першого поселення українців у Канаді. Писанка стала настільки популярною, що й у наступні роки їх щороку карбували, виявляючи таким чином шану до української культури та мистецтва в Канаді. 

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.