Культура

«Карпатським протягом» чистили гори

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Геть ПластСпам! Дай шанс Горбам!», «Вакцина від «пластикового сказу» – твоя совість» — такими слоганами була розбавлена екотусівка в рамках проекту «Карпатський протяг-2011», який відбувся у понеділок, 25 квітня. А виглядало усе так. Спершу в потязі музикували організатори проекту — франківський гурт «Кораллі». Далі естафету перехопили «Гуцул Каліпсо», «Фліт» та ужгородські «Chicarrones shator». Таку музичну програму — до Рахова і назворот — подарували всім, хто зголосився підтримати ідею очистки Карпат від пластику.


Ведучий акції Сергій Архипчук, відомий ідеолог Маzепа-Фесту, вправно виконував роль диспетчера рейсу, розповідаючи пасажирам про важливість акції, ведучи з ними невимушений драйвовий діалог. Було весело, колоритно і гамірно.

Кожна зупинка викликала чималий подив у людей по той бік вікна. Провід­ники й кондуктори проходили через вагон доволі обережно, і дещо ніяковіли від незвичної атмосфери.

Молодь тим часом танцювала, скакала, веселилася так самісінько, як на будь-якому концерті під відкритим небом. Дарма що стеля обмежувала висоту стрибків…

«Мені подобається така креативна ідея проекту, — каже один із гостей, івано-франківський філолог Сергій. — Та, думаю, проблема чистоти довкілля у такий спосіб не вирішиться. Зрозуміло, що організатори вирішили привернути увагу до проблеми довкілля і це потрібно, але пластик завжди привертає увагу. Гадаю, варто проводити освітні кампанії щодо важливості переробки пластику. Люди мають знати, яке майбутнє їх чекає, якщо не спиняться».

Студентка Ольга, що приїхала на проект зі Львова, каже, що не з переказів знає, як пластикову проблему вирішують горяни. «Вони збирають мішки різного поліетиленового непотребу та просто палять. Відповідно у повітря виділяються діоксини, важкі метали, канцерогенні речовини».

За словами керівника «Протягу» Вілі Чупака, зелений карпатський рай перетворюється у пластикову сміттєву яму. Саме тому вони  вже другий рік поспіль своїми еко-арт діями оголошують війну сміттю, запрошуючи до свого гурту однодумців-відчайдухів. Відтепер до таких себе зачисляє і Архипчук.

«Насправді, цим мали би займатись міліція, школа, церква, санітарно-епідеміологічні служби, заклади, що отримують за це бюджетні кошти, — каже Сергій. — Натомість наразі це роблять хлопці з гурту «КораЛЛі». Це викликає повагу. Якби подібна акція відбувалася деінде, а не в Карпатах, я був би й там, бо засмічення річок та гір стосується всієї України. І ще: будь-яка проукраїнська акція, де б вона не відбувалась, працює на Україну. А взаємні мастурбації між деякими українськими та західними політиками тим часом ніякого добра Україні не приносять».

До речі, цією акцією організатори не ставлять крапку. Продовжують відвідувати школи, розповідають дітям про проблеми довкілля, пишуть офіційні запити до чиновників, чіпляють інформативні таблички у горах, організовують фотовиставки, планують інші креативні проекти.

Фоторепортаж нашого кореспондента із акції пропонуємо переглянути нижче.


Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.