Відео Спорт

На Коломийщині школярі роблять трихвилинну гімнастику на 72 вправи (ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Впродовж трьох хвилин діти встигають зробити 72 вправи. Трихвилинна гімнастика перезавантажує мозок, оздоровлює хребет, надає енергії та піднімає гемоглобін, про це йдеться у сюжеті Факти на ІCTV, пише Фіртка.

Колись такою фізкультурою життєві сили поповнювали бійці ОУН. У Радянському Союзі її називали виробничою гімнастикою, лише одиниці знають, що 100 років тому комплекс вправ створив син Івана Франка Петро. А фахівці воліли б, щоб ця руханка стала національною програмою оздоровлення і використовувалася в школах.

Упродовж п’яти років Шепарівська ЗОШ на Коломийщині  в районній спортивній спартакіаді займає перші місця. Адже, крім традиційних уроків фізкультури, учні щоп’ятниці збираються на шкільну годину здоров’я, де практикують Франкову руханку. Для цього навіть зміщують графік навчання.  Сторіччя тому у Коломийській гімназії Франкову руханку викладали вісім років.

 Василь Козак, президент фізкультурно-спортивного товариства ДІР Академія, розповідає, що займалися руханкою під патефон –національні гуцульські мелодії.

 “Руханкою займалося 86 тисяч осіб. В основному це була молодь. У сільських школах Українським педагогічним товариством, яким керував Петро Франко, був впроваджений спеціальний урок”, – зазначає Василь Козак.

 На сьогодні у Коломийському районі Франкову руханку взяли на озброєння півсотні шкіл. Там вірять, що ефективна та невимушена система вправ може стати всеукраїнською системою оздоровлення.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.