Культура

Театр вибирається з ремонту

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Після майже півторарічної перерви актори Івано-Франківського облмуздрамтеатру нарешті вийдуть на свою велику сцену. Прем’єрну постановку запланували на ці вихідні – 12 жовтня. Втім, затяжна реставрація в театрі ще триває і до закінчення – ой як не близько. На що не вистачило грошей і чи є взагалі «світло в кінці ремонту»?

IMG_2106

Сам драмтеатр і досі обнесений уже звичним для ока франківців будівельним парканом. За ним кипить робота – докладають гранітну плитку. Для відвідувачів відкритий службовий вхід з боку Меморіального скверу. Касу перенесли на четвертий поверх, і поки ми чекали на директора Ростислава Держипільського, то переконалися – люди таки приходять і беруть квитки. Туди-сюди бігають актори, дехто навіть наспівує на ходу пісні з вистав. Працюють на повну, хоча уже півтора року трупа не виступає на великій сцені свого театру, грають на камерній, орендують приміщення, їздять по гастролях.

Ще минулої осені, до початку Майдану, в департаменті архітектури ОДА обіцяли, що першу чергу реставрації завершать до грудня. Та за великим рахунком тая перша черга й досі не закінчена, а причина проста й вічна – гроші.

Як розповідає директор театру Ростислав Держипільський, на цю першу чергу реставрації мало бути виділено майже 12 млн. грн., 2 млн. – з обласного бюджету, а 10 млн. – зі столиці.

«Із Києва не прийшло нічого, – каже Держипільський. – Дали з обласного бюджету розвитку 2 млн. і ще додатково виділили з бюджету управління культури майже 500 тисяч».

«Найголовніше, що нам обіцяють, це з 1 листопада має увійти в експлуатацію газова котельня, – продовжує директор. – Це наша найболючіша тема, сам не знаю, як ми пережили минулу зиму, але ще одної такої б не витримали. У робочих приміщеннях тепер має бути тепло. Хоча температура у фойє та глядацькій залі буде така ж, як до ремонту».

IMG_2108

Звісно, тепло планувалося і там, але грошей не стало. Річ у тому, що стелі у цих приміщеннях дуже високі, тепло від батарей швидко піднімається нагору, за проектом тепле повіт­ря мало б подаватися ще й зверху, але така система коштує ще зо 2 млн. грн.

Ростислав Держипільський веде показувати виконані ремонти. Що точно зроблено, так це нова сантехніка, батареї, дах. Суттєво змінився глядацький зал: стіни побілені, підлога викладена новеньким ковроліном, крісла теж нові – з червоною оббивкою, робітники завершують монтувати останні ряди.

До речі, у проекті реконструкції важливим моментом були інтереси інвалідів-колясочників. Поки що для них лиш зробили місця у глядацькому залі, забравши один ряд. Пандус з боку готелю «Надія» є, але навряд чи комусь вдасться ним скористатися. Конструкція лиш вимурувана, ніякої плитки, жодних перил.

«Робітники сказали, що цього року його не облагородять», – каже директор театру. Так само для них мав бути ліфт, який би піднімав коляски з фойє на другий поверх.

«Ліфт треба купувати за кордоном і коштує він близько мільйона гривень, – говорить Держипільський. – І то за старими цінами…».

Схожа ситуація і з касою, поки що це лиш поштукатурена коробка.

«Як будуть гроші, то зроблять, а як ні – то ні», – сумно констатує директор.

Хоча зроблено далеко не все, в театрі все одно радіють, бо нареш­ті гратимуть на великій сцені. Гранітну плитку біля центрального входу вже майже закінчили перекладати, тож ці двері планують відкрити.

IMG_2107

«А як не встигнуть, то запускатимемо глядачів з боку вулиці Бандери, – каже Ростислав Держипільський. – Але сезон на великій сцені ми таки відриваємо».

Будуть показувати свою найновішу прем’єру – «Шаріка, або Кохання січового стрільця».

Про цифри. За інформацією з департаменту архітектури ОДА, загальна вартість реконструкції театру – 15 млн. грн. Як обіцялося раніше, десять із них мали б прийти з Києва – за програмою державного фонду регіонального розвитку. Але всі ми знаємо, що в Києві з грошима завжди було не просто, тим більше зараз. Тож більшість робіт виконувалася кош­том області.

Вартість першої черги реконструкції – 11,3 млн., нині ж в театрі виконали робіт на 3,9 млн. А перед генпідрядником ще за 2012 рік є заборгованість – 1,06 млн. грн. До слова, у проекті є ще й друга черга реконструкції на 3,7 млн. Тож коли завершиться ця епопея з ремонтом, наразі навряд чи хтось скаже.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.