Спорт

З Олімпіади із високо піднятою головою

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Українські олімпійці ще довго згадуватимуть Олімпіаду в Сочі – після довгої перерви наша збірна виборола зимове олімпійське золото. Мають що згадувати і прикарпатці.

На Олімпіаду у 18 років

У фрістайлі (лижна акробатика) Прикарпаття представляли одразу дві спортсменки. Проте виступити вдалося лише одній. Лідер нашої жіночої команди Надія Діденко з Івано-Франківська так і не вийшла на старт через травму.

А ось для 18-річної івано­франківчанки Надії Мохнацької перша в житті Олімпіада склалась добре. Спортсменка розповідає, що, аби потрапити на головні старти чотириріччя, вона мала ввійти до топ-25 світового рейтингу фрістайлісток. Коли ж це зробила, то ще чекала підтвердження тренерів збірної, а далі мала тренувальні збори, які треба було пройти спокійно і без травм.

Найбільше їй запам’яталася церемонія відкриття ігор. «Це були незабутні враження, адже я знала, що в Україні на мене з гордістю дивляться батьки, брат, усі рідна та друзі», – каже Мохнацька.

На змаганнях 14 лютого Мохнацька показала 17 результат із 22 спортсменок. «У мене була не складна програма, порівняно з іншими досвідченішими спорт­сменами, я виконувала подвійне сальто з піруетом, – розповідає Мохнацька. – Я задоволена виступом, бо виконала програму, яку планувала зі своїми тренерами».

«Просто бути українцем…»

Для косівчанки Богдани Мацьоцької сочинська Олімпіада стала вже другою в кар’єрі. Її чекали змагання одразу в трьох дисциплінах гірськолижного спорту. Першим був супергігант. Мацьоцька з 50-го стартового номера зуміла піднятися на високу 27-му позицію. Другий старт, у слалом-гіганті, проходив під… рясним дощем. Наша гірськолижниця рівно провела дві спроби та в підсумку посіла 43 місце.

Попри хороші результати на трасах комплексу «Роза Хутор», Мацьоцьку в Сочі запам’ятають не через лижі. Перед Богданою залишився третій і останній старт Олімпіади – слалом 21 березня. Та вже 19 лютого спортсменка та її батько і тренер Олег Мацьоцький заявили, що відмовляються від подальшого виступу на іграх. У цей час в центрі Києва лилася кров…

«Олімпійські ігри є суто спортивними змаганнями, які не мають ніякого стосунку до політики, – говорить Мацьоцька. – Автоматично, якщо я хочу взяти участь у Майдані чи зробити якийсь свій вклад, то маю відмовитися бути олімпійцем. Тому ми вирішили не стартувати, щоб можна було бути просто українцем, який має право голосу і може хоч чимось допомогти».

Мацьоцькі стали єдиними, хто пішов на такий крок. Українська збірна продовжила виступ на Олімпіаді, та все ж показувала співпереживання подіям в Україні. Це були хвилина мовчання під час загальних командних зборів і прес-конференції наших біатлоністок, чорні жалобні стрічки на державних прапорах в Олімпійському селищі та під час церемонії закриття.

Коментар до теми

Сергій Бубка, президент Національного олімпійського комітету:

– Виступ наших олімпійців в Сочі вважаю дуже успішним. Вісім років ми чекали на олімпійську нагороду на зимових Іграх, 20 років – на зимове олімпійське «золото». За кількістю і якістю медалей ми повторили успіх в Ліллехаммері-94. Однак зараз у нас відразу чотири Олімпійські чемпіонки та бронзова призерка!

Звичайно, нам було дуже непросто виступати, адже ми переживали разом з країною непрості часи, хвилювались за наших рідних, близьких, співвітчизників. Ми весь час були нероздільно пов’язані з тим, що відбувається у нас в рідній країні. Свої перемоги ми присвятили всьому українському народу.

Богдана Мацьоцька єдина представляла Україну в жіночому гірськолижному спорті

У Сочі Надія Мохнацька виконала подвійне сальто з піруетом

Збірна України на зимовій Олімпіаді в Сочі завоювала дві нагороди. Обидві – в біатлоні. Бронзову медаль в спринтерській гонці взяла Віта Семеренко. Золото в жіночій естафеті принесли Віта Семеренко, Юлія Джима, Валентина Семеренко та Олена Підгрушна.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.