Спорт

Особливості боксу як бойового мистецтва

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Бокс відноситься до контактних видів спорту, це кулачний бій. Його історія почалася приблизно в IV тисячолітті до н.е. Перша згадка зустрічається у стародавніх єгиптян, які зробили з кулачного бою ціле мистецтво. Вони застосували примітивні рукавички, зроблені з шкур тварин, вовняні шоломи, тренувальні мішки, наповнені піском або сушеним інжиром. Тут можна дізнатися про сучасний підхід до даного бойового мистецтва.

Кілька століть про цю боротьбу не згадували. Бокс відродився в англосаксонських країнах – Великобританії і США. У 1865 році сер Джон Шолто, маркіз Квінсберрі, записав правила спорту, які в значній мірі залишаються актуальними до нинішніх часів.

Коротко про бокс як про вид спорту

Бокс – відносно безпечний вид спорту, хоча багато хто має протилежну думку. Швидше за все, це люди, які знайомі з боксом тільки як глядачі. Завдяки правилам маркіза Куїнсберрі, боротьба має свої суттєві обмеження, певні, навіть жорсткі, правила. Гравцям не дозволяється бити супротивника по потилиці, коліну, ліктю або нижче пояса.

Техніка бою полягає в спеціальному комплексі прийомів, які боксер використовує для успішного ведення боротьби. Ці прийоми діляться на два види: для нападу, для оборони. Рухи по рингу швидкі та легкі, що полегшує атаку і захист. Під час бою спортсмен сфокусований на освоєнні діапазону атаки, оборони і контратаках.

Кожен рух на рингу точно сплановано, кожен крок важливий, до цього ще додається очікування рухів супротивника. Техніка в боксі – це зброя, якою потрібно володіти досконало, щоб мати можливість застосовувати відповідні, плавні, точні рухи в постійно мінливому бою.

Базова бойова стійка борця – це правильне розташування всіх частин тіла так, щоб це сприяло точному нанесенню удару. Існують такі стійки:

  • лівостороння і правостороння – залежить від робочої руки борця;
  • фронтальна (орієнтована на ближній бій);
  • низька, висока – залежить від розміщення центру ваги;
  • відкрита і закрита – за способом угруповання частин тіла.

Якщо не говорити про професійний рівень, то заняття боксом корисні як чоловікам, так і жінкам. Серед останніх, до речі, бокс користується все більшою популярністю.

Суть боксу полягає в тому, щоб, змінюючи техніку ударів, постійно їх комбінуючи, уникаючи зустрічних атак – отримати перевагу над супротивником. Відповідно, спортсмен працює не тільки тілом, а й головою – постійна концентрація, увага, швидкі реакції, прийняття рішень. Секунда може вирішити результат бою.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.