Спорт Статті Фото

Карате на Прикарпатті: про карантин, ціни, стилі та філософію (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Серед секцій з бойових мистецтв карате – одне з найпоширеніших в Івано-Франківській області.

Ходити на тренування означає не лише віддавати себе спорту, а й підтримувати фізичну форму, навчитися постояти за себе, проявляти активність. Ціни на заняття не кусючі, всюди є гнучкі знижки, а для когось заняття безкоштовні зовсім, пише Репортер.

Вік не завадить

«Усе розпочалося ще з мого дитинства, – говорить Володимир Прокопів, президент спортивного клубу з шотокан карате-до «Воїн». – Сам я родом з Бурштина і ще у школі, в 11 років, пішов на секцію з карате. Тренувався довший час, а потім секції не стало. Тож у десятому класі почав їздити до Львова й робив це стабільно – двічі на тиждень. Зміг продовжити заняття, навіть попри ті обставини, що склалися в Бурштині. Пізніше, коли поступив до вишу, то займався й по два рази на день – то вже був серйозніший рівень. Спочатку виступав за університет, потім область, далі – Україна».

Пізніше, за його словами, вирішив повернутися до Франківська. Тут уже відкрив власну секцію карате від Shokotan karate-do international federation. Заняття в Бурштині та Франківську почав проводити ще у 2011 році.

«В Івано-Франківську я займаюся на Василіянок, 17 – у католицькій початковій школі, – розповідає Прокопів. – Там тренуються діти з першого по четвертий клас. А з п’ятого класу й зі старшими займаюся в католицькому ліцеї на Шевченка, 11. В Бурштині в мене є свій приватний зал. У Франківську люди, що в мене займаються, поділяються на дві вікові групи – малі й дорослі. У Бурштині цього нема. Наприклад, там одній дитині ще немає і чотирьох років. А є й старші, яким вже за 60. Знаєте, я завжди мріяв, аби в клубі могли займатися всі без винятку. І не тільки на якийсь спортивний результат. Карате – це не цифри. Можна тренуватися, аби покращити здоров’я, здобути навики самозахисту. Можна ж й без великих спортивних амбіцій цікавитися бойовими мистецтвами, японською культурою, філософією».

Читайте: Теніс у Франківську: навіщо, де та скільки це коштує (ФОТО)

Традиційне карате, каже Володимир Прокопів, має невеликий стосунок до спорту, це тільки його маленька частинка. Найважливіше – щоб ним могли займатися люди будь-якого віку та в будь-якому стані. І таких чимало.

«Разом – і в Бурштині, і у Франківську – на секцію ходить десь приблизно 100-120 людей, – розказує тренер. – На місяць діти й старші платять однаково – по 300 грн. Діти атовців, діти з якимись вадами чи інвалідністю займаються в мене повністю безкоштовно. Свого часу таких багато було, не один і не два. Був, наприклад, хлопчик з легкою формою ДЦП. Батьки віддали його на карате, аби мав хоч якусь фізичну активність. Звісно, про оплату тут і не йдеться, бо дивишся на таких дітей і хочеться одного – щоб вони стали на ноги й були активні».

Щороку, за його словами, у клубі відбувається внутрішній турнір. Також спортсмени з клубу «Воїн» їздять навесні й восени на чемпіонати та різні кубки України, міжнародні змагання. Кожного літа у Карпатах Прокопів організовує для учасників клубу збори. Але цьогоріч усі плани зламав коронавірус.

«Також до нас часто приїжджають японці – у Львів, до Києва, я їжджу до них, вчимося одне в одного чомусь новому, – каже Володимир Прокопів. – У мене чорний пояс, п’ятий дан, але наразі в секції треную тільки я. У 2021 буде якраз 10 років, як я розпочав тренувати. Є багато перспективних, сподіваюся, що незабаром зможу знайти людей, які будуть допомагати».

Щоб записатися на секцію з шотокан карате-до, можна телефонувати за номером 063 614 61 86 – Володимир Прокопів.

Онлайн не виходить

«Ще у 2012 році ми заснували Надвірнянський спортивний клуб кіокушинкай карате, – говорить президент Івано-Франківської обласної федерації кіокушинкай карате Віктор Яремчук. – Співпрацюємо з національною федерацією. Взагалі, Всеукраїнська організація з цього стилю карате тренує людей по цілій Україні. А у нас людей тренуємо в Яремче, Надвірній, Делятині, Івано-Франківську – на базі ліцею №2 імені Романа Шухевича. Займатися потрібно у комфортних умовах. З цього загалом все й треба починати. Скоро плануємо відкрити ще зал у Тисмениці».

За його словами, в Тисмениці радо прийняли ідею проведення занять з кіокушинкай, але поки що все зупинилося – коронавірус. Отримали зал на 130 квадратів. Але поки пандемія, то ніхто нічого робити не буде – невідомо, які ще обмеження введе уряд.

«Знаєте, усе робимо на ентузіазмі, за членські внески закуповуємо татамі, подушки, бо для якісного тренування – це найголовніше, – каже Яремчук. – Помалу воно так і рухається. У Надвірній та Яремче допоміг одному з учнів відкрити нашу секцію – тому «підпору» маю добру, претензій до нього, як тренера – немає жодних. До пандемії та й загалом до мого виїзду на кіокушинкай карате саме у Франківську ходило десь 40-50 людей, зараз цифра трохи впала. В інших містах – від 25 до 60 людей. Але карантин все порубав».

Читайте:  Баскетбол тримається. Чим живуть “Франківськ” і “Говерла” (ФОТО)

Секція з кіокушинкай карате ділиться на три вікові групи: від 5 до 10 років, від 10 до 15 і старша – від 15 років. Багато школярів і студентів приводять своїх друзів, багато хто тренується на безоплатній основі, наприклад, діти атовців чи люди з інвалідністю. Але таких небагато.

«По цінах усе стало – 400 грн місячне заняття у Франківську й по 350 грн – в усіх інших місцях, – говорить тренер. – Коли приходять діти з малозабезпечених сімей, то я без жодних заперечень ставлю їх на безкоштовне тренування. Але мені треба, аби дитина мала протектори, екіпірування, треба точно знати, що вона буде ходити. Не штука – все купити і на наступний тиждень попрощатися. Були й такі випадки».

За словами Яремчука, під час жорсткого карантину всі тренування відбувалися в онлайн-режимі, і тоді все починало йти «не так». На поміч прийшла селищна рада Делятинського ОТГ, яка допомагає у діяльності кіокушинкай карате.

Раз на рік Віктор Яремчук проводить збори на здачу поясів. Каже, частіше, як це роблять у Львові чи Києві, не треба, бо то зайві затрати з боку батьків, адже будь-яка поїздка – це харчування, проживання тощо. Та й діти мають час підготуватися, повторити програму. Окрім того, систематично їздить з дітьми на різні чемпіонати, як обласні, так і всеукраїнські. На рік, буває, від 5 до 12 разів.

Записатись на секцію з кіокушинкай карате можна за номером 067 994 22 40 – Віктор Яремчук.

Автор: Богдан Мисюк
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.