Спорт

Городенківська школа – запорука успіху

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Дев’ятнадцятирічну гандболістку з Городенки Тамару Смбатян зарахували до основного складу національної збірної України.

Юні гандболістки Леся Смолінг, Наталія Савчин і Тамара Смбатян

Через два місяці, 26 березня, в Києві відбудеться чергова гра кваліфікаційного етапу чемпіонату Європи з гандболу 2014 року. Суперником нашої «націоналки» буде лідер групи – команда Данії. Всі шанси брати участь у цій грі має вихованка Городенківської ДЮСШ Тамара Смбатян. Статус кандидатів до збірної отримали ще дві вихованки городенківського гандболу, майстри спорту Леся Смолінг і Наталія Савчин, які нині грають в основі молодіжної збірної.

Як розповів старший тренер відділення гандболу Городенківської ДЮСШ Богдан Аліман, зі своєю «командою дитинства» Тамара Смбатян стала срібною призеркою першості України, а згодом – чемпіонкою країни у змаганнях на призи клубу «Стрімкий м’яч», відчула смак перемоги в міжнародних турнірах у Польщі, Литві, Румунії та Україні. Майже у всіх цих змаганнях її визнавали як не кращим гравцем, то кращим бомбардиром.

Згодом Тамара поступила до Львівського державного училища фізичної культури (ЛДУФК), де в цей час почав плідно працювати тандем тренерів – Василя Козаря та Віталія Надича. Ці фахівці своєю працею створили суперклуб «Галичанка», поповнили вихованцями ряди молодіжної та національної команд України. Тамару разом з її подругами із Городенківської ДЮСШ Лесею Смолінг і Наталією Савчин включили до складу юнацьких, а згодом і до молодіжних команд з гандболу та пляжного гандболу. На європейських першостях Смбатян грає провідні ролі, навіть отримує запрошення до гандбольних клубів Старого світу.

Минулого року «Галичанка» здобула срібло чемпіонату України серед жіночих команд Суперліги, а вже влітку в чемпіонаті Європи серед студентів Тамара Смбатян виборює золоту медаль, її визнають кращим гравцем чемпіонату. Наставник збірної України Леонід Ратнер давно придивлявся до гри здібної спортсменки та викликав її на тренування команди, вивчав, але не форсував подій. Та, нареш­ті, час прийшов – 19-річну Тамару Смбатян зарахували до основи національної збірної України.

«За останні роки різні вікові групи наших юних гандболісток чотири рази ставали чемпіонками України, – розповідає Богдан Аліман. – І це при тому, що за попередню півстолітню історію прикарпатського гандболу жодна із команд не досягала такої вершини. Нині наші талановиті спортсменки виступають у клубах України та Румунії. Юні вихованці удос­коналюють свою майстерність у ЛДУФК».

Із кожним роком тренерам усе важче й важче забирати дітей з вулиці та доводити до професійного рівня, констатує Аліман. Як можна досягти високих результатів, коли замість запланованих 15 змагань чи турнірів діти беруть участь у чотирьох? Чи замість 75 тисяч гривень на рік виділяють лише 10 тисяч? Решту чиновники радять шукати в меценатів, батьків чи взагалі їздити за свої гроші й чекати на можливе повернення витрат. Променем світла в цьому є путівки в спортивно-оздоровчі табори, які кращим спортсменам надає керівництво району. Дійшло до того, що вихованка ДЮСШ Віра Бабчук разом зі своїм чоловіком Мироном Панкевичем, які нині живуть за кордоном, організували в соцмережах збір коштів для пот­реб городенківського гандболу.

Залишається побажати, щоб держава достатньо фінансувала розвиток спорту, аби тренерам не доводилося ось так випрошувати кошти деінде й вони могли більше уваги приділяти саме вихованню нових талантів.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.