Спорт

Дефлімпійське срібло Володимира Рія

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У неділю, 4 серпня, у Софії грали футбольні збірні України та Росії. Столиця Болгарії прийняла фінальний матч ХХІІ Дефлімпійських ігор. У складі нашої команди виступив іванофранківець Володимир Рій.

Так уже склалося, що кілька років більш-менш вагомі футбольні новини Прикарпаття надходять з‑за його меж. Професійного футболу в області немає, тож наші футболісти-професіонали грають в інших регіонах та за кордоном. Ось і зараз прикарпатський футболіст відзначився в Болгарії.

Українські футболісти-дефлімпійці показали практично стовідсотковий результат на груповому етапі. 25 липня Україна розгромила Корею 4:1. Через два дні «винесла» Данію 4:0. І лише 29 липня була бойова нічия з Іраном 2:2.

З першого місця у групі українці в чвертьфіналі вийшли на Туреччину. Основний час завершився 1:1, а в серії пенальті фортуна посміхнулася жовто-блакитним – 5:4. У півфіналі наші перемогли єгиптян 2:0.

Лише у фіналі українська збірна зазнала першої поразки – програла росіянам 1:2. Єдиний гол у ворота північних сусідів забив Володимир Рій.

У вівторок, 6 серпня, нашого медаліста зустрічали на івано-франківському залізничному вокзалі. «Відчуття двоякі, – говорить футболіст. – Все-таки медаль здобув, але є неприємний осад від поразки від Росії. Це наш принциповий суперник. Майже весь турнір команда грала на травмах, далося взнаки фізичне та психологічне навантаження. Але загалом результат хороший».

До фізичної культури його тягнуло з дитинства. Серйозну спортивну кар’єру Рій розпочав у 2005 році. Вже через рік Володимира запросили на посаду інструктора збірної України з футболу серед спортсменів з вадами слуху та мови. Тут працює й досі. У 2009 році він досяг найбільшого успіху в кар’єрі – переміг на Дефлімпіаді у Тайпеї (Тайвань). До слова, тоді в фіналі Україна перемогла Росію.

Минулого року Рія відзначили медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям». Зараз 26‑річний спортсмен опановує тренерське ремесло у футзалі. Дивлячись, як динамічно розвивається цей вид спорту на Прикарпатті, можна передбачити, що ми про нього ще почуємо.

Володимир Рій вже думає про Дефлімпіаду, яка пройде в Туреччині. Наступного року його чекають відбіркові матчі до чемпіонатів Європи з футболу та футзалу. Він переконаний і показує своїм прикладом, що спорт може стати серйозним поштовхом у житті кожної людини.

Досьє

Володимир Рій
Майстер спорту України міжнародного класу з футболу та футзалу.
Спортсмен-інструктор.
Член збірної команди України з футболу серед спортсменів з вадами слуху.
Переможець Дефлімпіади 2009 року в Тайвані.
Чемпіон світу та Європи з футзалу.
Призер чемпіонатів світу та Європи з футболу.

До теми

Дефлімпійські ігри – спортивні змагання людей з порушеннями слуху. Вперше відбулися у 1924 році в Парижі. Проходять під егідою Міжнародного спортивного комітету глухих влітку та взимку раз на чотири роки.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.