Спорт

Боротьбу таки врятували

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Недавно спортивну боротьбу затвердили у програмі Олімпіади 2020 року. За півроку боротьби за виживання у цьому виді спорту чимало змінилося.

Нагадаємо, 12 лютого виконком Міжнародного олімпійського комітету (МОК) не включив спортивну боротьбу до переліку 25 основних видів програми Олімпіади-2020. Поряд із бейсболом, сквошем, карате, ушу, роликовим спортом, скелелазінням і вейкбордингом боротьбу віднесли до додаткових видів, які претендують на єдине вакантне місце у програмі Ігор-2020.

Через три місяці, 29 травня, на міжнародній конвенції SportAccord у Санкт-Петербурзі виконком МОК розглянув презентації цих восьми додаткових видів спорту й відібрав із них три – боротьбу, бейсбол і сквош. Їх рекомендували для голосування на сесії МОК.

І ось у вересні в Буенос-Айресі відбулися презентації боротьби, бейсболу і сквошу. За підсумками голосування боротьба набрала 49 голосів і перемогла вже у першому колі.

«Рятувальна операція» боротьби як олімпійського виду тривала шість місяців. За цей час відбулися кілька революційних змін. Борці прийняли нову конституцію, ввели пост віце-президента, який зайняла жінка. Суддівську комісію навіть вивели з-під контролю Міжнародної федерації об’єднаних стилів боротьби (FILA). І, найголовніше, – змінилися правила.

Нові правила прийняли на Конгресі FILA у Москві. Сутички проходять за формулою два періоди по три хвилини із 30-секундною перервою. Перемогу присуджують борцю, який набрав більше балів за всю сутичку (досі в новому періоді згорали усі попередні бали, а перемагав той, хто виграв два періоди). Чисту перемогу здобуває борець, який поклав суперника на лопатки. Дострокову перемогу присуджують за два трибальних або один п’ятибальний кидок, якщо після цього кидка борець веде в рахунку. Також дострокову перемогу присуджують за переваги одного з борців у сім балів.

Першим офіційним світовим стартом, де використовували цю систему, стала Універсіада в Казані. Перед цим новації випробували в Україні на національній першості.

«Чемпіонат України пройшов на високому рівні, – каже головний тренер збірної України Руслан Савлохов. – Сутички були дуже видовищні, глядачі пожвавилися, був ажіотаж серед борців. Такого гарного чемпіонату у нас давно не було. Думаю, якщо так піде й далі, наш вид спорту чекає небувалий підйом».

Вочевидь нові правила дуже підійшли прикарпатській спортсменці Ірині Гусяк. Вона стала чемпіонкою України, а на Універсіаді в Казані виборола срібну медаль. «Мені імпонують нові правила, – говорить Гусяк. – Спершу думала, що буде важче. Але зараз вже стало зрозуміло, що той, хто робить прийоми, обов’язково перемагає. Головне мати технічний арсенал, і навіть якщо програєш два бали – є можливість відігратися. Зник елемент лотереї…».

Ще однією новацією в боротьбі стануть нові вагові категорії. Вже на Олімпіаді-2016 розіграють по шість медалей у жіночій, вільній та греко-римській боротьбі. Це відкрило великі перспективи для розвит­ку жіночої боротьби, адже досі жінки на Олімпіаді боролися лише у трьох категоріях. Остаточну вагову систему запровадять уже наступного року.

Тепер сутички проходять за формулою два періоди по три хвилини із 30-секундною перервою

«Рятувальна операція» тривала півроку

До теми

Попередній проект нових вагових категорій

Вільна боротьба: 55, 65, 75, 85, 95, 125 кг.

Греко-римська боротьба: 57, 67, 77, 87, 97, 130 кг.

Жіноча боротьба: 48, 52, 56, 61, 66, 72 кг.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.