Культура

“Жахливі квіти війни”: у Франківську відкрили виставку з уламків снарядів та ракет

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї представили виставку митця з Херсонщини Василя Чайковського “Жахливі квіти війни”. Більшість робіт виконана з уламків ракет і снарядів.

На відкритті виставки Василя Чайковського побував і Репортер.

Василь Чайковський мешкає в селищі Антонівка під Херсоном. Він колишній працівник правоохоронних органів, викладач, автор книги “Спогади про окупацію, обстріли та художню творчість”, голова Херсонського осередку Всеукраїнської Федерації фрі-файту та контактних єдиноборств. Понад 8 місяців прожив в окупації, а зараз уже рік і три місяці живе під обстрілами в Антонівці. Щоб якось відволіктись, почав збирати уламки й створювати з них мистецькі вироби.

Виставка розділена на три частини: картини, виконані з уламків снарядів, світлини зруйнованих будинків селища Антонівка та книжка – збірка спогадів про окупацію.

Читайте також:  У Франківську відкрили виставку картин – збирають на РЕБ для 710 бригади

Зі слів Василя Чайковського, тему й назву всіх витворів він знав одразу.

“Жахливі квіти війни” – бо я всім завжди розповідав, що у нас південь України дуже квітучий, – каже пан Василь, – як стан моєї душі на цей час. Але зараз наш район дуже небезпечний, постійно під обстрілами. Я також неодноразово потрапляв під них.

 Багато людей загинуло, багато виїхало. Приблизно 20% населення залишилось в Антонівці. В Херсоні теж небагато людей, які продовжують там жити, – розказує Чайковський.-  Але в Херсоні є світло, газ, транспорт їздить, магазини працюють. А Антонівка – це забуте місце, вже більше року. В магазин ми їдемо в місто, також волонтери привозять у селище все, що нам необхідно.

Під час окупації чоловік вів щоденник, постійно ховав його, аби не знайшли. Одразу після окупації написав книжку зі спогадами про все, що пережив.

Читайте: «Звичайні люди не носять кулеметів»: у Франції надрукували книжку військового з Коломиї

Син Василя Чайковського служить у лавах ЗСУ, тому й не дивно, що частину зібраних на виставках грошей чоловік віддає на армію.

Мистецтво пан Василь покидати не планує, але цим не обмежується..

Оскільки я тренер, то хочу ще зробити у Херсонській області свій спортивний зал.  Відновити свою спортивну діяльність, – говорить він.

У Франківську виставка триватиме місяць. Нагадуємо, краєзнавчий музей, ратуша, другий поверх.

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.