Культура

«Звичайні люди не носять кулеметів»: у Франції надрукували книжку військового з Коломиї

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У Франції вийшла друком книжна українського письменника і військового Артема Чапая «Les gens ordinaires ne portent pas de mitraillettes» («Звичайні люди не носять кулеметів»).

Про це письменник повідомив на своїй Facebook-сторінці, передає «Читомо».

Це книга, написана передусім спеціально для іноземців, українською не виходила, бо це «пояснялка». Французи кажуть, зворушлива, — написав Артем Чапай.

Він також поширив огляд на книжку, який опублікували у газеті Le Monde. Там зазначили, книжка розповідає про неочікувані зміни в людині, котру викликає війна, також почуття, котрі вона викликає, серед яких сором і провина.

Письменник думає про сором, іспанський і ні, коли приходить відділку та вступає на службу. Він залишає дружину, двох дітей, роботу. Чапай пише про нестерпний біль в очах його старшого сина, якому 9 років тоді, коли його тато ішов на фронт. «Моє кошеня, якщо я зараз втечу, я не зможу дивитися тобі прямо в очі», — пишуть в огляді.

Книжка вийшла у видавництві Bayard. Переклала оригінальний український текст на французьку Ірина Дмитришин.

Наступного дня після нападу Росії на його країну український письменник Артем Чапай вирішив піти в армію. Цей спонтанний вибір позначатиме наступні місяці, роки i навіть його життя. Ця історія, написана на фронті, розповідає про звичайну людину, якій ніколи б не довелося носити автомат, якби не була оголошена війна. Його залучення до опору похитне політичні переконання й потрясе його сімейне та подружнє життя. Через гострий та інтимний текст автор розповідає про емоційне повсякденне життя солдата та ставить під сумнів те, як наш вибір формує нашу ідентичність у контексті збройного конфлікту, а також у кожну мить життя, коли доля змінюється, — повідомляють в анотації.

Довідка:

Артем Чапай (літературний псевдонім Антона Водяного) — український письменник, перекладач, репортер і мандрівник. З лютого 2022 — солдат Збройних Сил України.

Антон Водяний народився й виріс в Коломиї. Закінчив міську гімназію 1998 року. Вищу освіту спочатку отримував у Академії Служби безпеки України, проте покинув навчання під час кампанії протестів «Україна без Кучми».

Згодом здобув ступінь бакалавра Києво-Могилянської академії.

Артем Чапай півтора року мандрував Америкою. За результатами цієї тривалої подорожі написав свою першу книгу «Авантюра», що вийшла друком у 2008 році.

Під час війни на Донбасі працював репортером у виданні Інсайдер.

Одружений, виховує двох синів.

Після початку російського вторгнення в Україну 2022 року добровольцем пішов в армію.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.