Культура

У Франківську відкриють виставку дитячих малюнків Другої світової війни та війни в Україні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Мамо, я не хочу війни» – це спільний проєкт української ініціативи «Мамо, я бачу війну», який зібрав близько 14 тисяч малюнків, та Державного польського архіву, який зберігає понад 7 000 робіт польських дітей в Архіві Нових Актів (AAN) у Варшаві.

14 грудня 2022 року о 13:00 у сквері Адама Міцкевича в Івано-Франківську відбудеться відкриття виставки «Мамо, я не хочу війни». На ній будуть представлені роботи польських дітей, свідків Другої світової війни, та сучасні малюнки українських дітей, які стали жертвами російського вторгнення в Україну, пише Репортер з посиланням на Вікна.

виставка, війни

«Помічаємо, що з часом відчуття малечі не змінюються, тому вона малює у різні роки одне й те саме — танки, ракети, літаки. Оригінали малюнків польських дітей, намальовані після Другої світової війни, зберігаються у державному архіві Польщі. Сучасні роботи — написані українськими дітьми, які втекли від жахіть війни», — говорить Еліза Дзвонкєвіч, генеральний консул Республіки Польща у Львові.

«Мамо, я не хочу війни» — це спільний проєкт української ініціативи «Мамо, я бачу війну», який зібрав близько 14 тисяч малюнків, та Державного польського архіву, який зберігає понад 7 000 робіт польських дітей в Архіві Нових Актів (AAN) у Варшаві.

«Це дуже промовисті, пронизливі роботи, яких попри 76 років різниці об’єднує одне й те саме зображення жахів війни, побачених очима дитини», – ділиться Марія Осідач, директорка Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську.

Експозиція вже була представлена у понад 50 країнах світу. Її показували в Нью-Йорку, Брюсселі, Люксембурзі, Дюссельдорфі, Рейк’явіку, Куала-Лумпурі, Баку та інших містах. Зараз виставка мандрує Україною.

«На виставці представлені, зокрема, артголоси українських дітей, що відчули російську агресію. Наші діти малюють у бомбосховищах, у метро, у підвалах, у коридорах. Малюють страх, відчай, але найбільше – перемогу та віру в Збройні сили України», – розповідає співініціаторка проєкту «Мамо, я бачу війну» Наталія Улинець.

Експозиція буде представлена в Івано-Франківську до 27 грудня 2022 року.

Читайте: Тлумацька громада передала військовим автівку, гроші на яку збирали діти

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.