Культура

У Франківську відкрили фотовиставку військового з Коломиї Мирослава Кобилянського

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У вівторок, 19 березня, в Івано-Франківську відкрили фотовиставку Мирослава Кобилянського, військового з Коломиї. Він фотограф, автор фотокниги «Мій Маріуполь та світ довкола». Мирослав створив книгу про цілісний фотоспогад Маріуполя, яким він був ще до великої війни. 30 фото з книги франківці могли побачити на власні очі в Центрі сучасного мистецтва, що в міській ратуші, пише Репортер.

Мирослав Кобилянський – майор ЗСУ, з березня 2015 до березня 2022 служив у Маріуполі, тоді й почав фотографувати місто. На початку повномасштабного вторгнення він також був у Маріуполі. А вже у вересні почав працювати над книгою.

На виставці автора не було, адже він продовжує служити в ЗСУ.

Зі слів організаторів, для виставки вибрали наймальовничіші фото Маріуполя з книги. Також поруч на екрані транслювали фотографії вже зруйнованого міста.

Не дивно, що Мирослав закохався у місто, бо Маріуполь – це море, історія та краса, – каже директор центру сучасного мистецтва Андрій Шнайдер. – А в Івано-Франківську ця виставка показує нам, що відбувається зараз на сході. І це дуже важливо, бо наше місто живе мирним життям, але не маємо забувати про війну.

Одним з організаторів виставки у Франківську є маріуполець Євген Тузов, який організовує схожі благодійні покази по всій Україні. Під час вторгнення він був керівником найбільшого сховища у Маріуполі та надав притулок понад 6000 людей. У цьому ж бомбосховищі знімалися кадри оскароносного фільму «20 днів у Маріуполі».

Читайте: «Ми витягували самі себе, як мюнхгаузени»: як у Франківську об’єдналися дружини військових

У сховищі було багато малюків, люди виходили на вулицю й готували їжу. Маріуполь – це єдине місто, де люди гинули від нестачі води, їжі та медикаментів, – каже Євген Тузов. – Більшість людей чули про події в Маріуполі, але не знають, що там відбувалося насправді. Франківськ прийняв до себе багато переселенців, тому мені б хотілося цією виставкою об’єднати людей та надати їм можливість хоч трішки зрозуміти переселенців.

Читайте: Робота рятує. Як Гульнара Максимова перевезла до Франківська бізнес та чекає чоловіка з війни

Народна депутатка Оксана Савчук каже, вперше з виставкою Мирослава Кобилянського познайомилась у коломийському музеї Писанка.

Мені дуже сподобались його роботи, – говорить Оксана Савчук. – Тому ми вирішили, що виставку потрібно везти до Франківська. Ми хотіли, щоб усі, хто прийде на виставку, зрозуміли цінність всього, що ми маємо у Франківську і по всій Україні.

Прийшла на відкриття експозиції й керівниця франківського центру підтримки переселенців «Я Маріуполь» Ольга Крохмальова.

Це одна із найприємніших подій за останній час, бо виставка присвячена ще не пошкодженому Маріуполю, – каже Ольга Крохмальова. – Мені приємно дивитись на рідне місто, яким воно було до війни. Ці світлини дуже гарні, в них вся краса нашого міста та нашого моря. Дякую автору, що він не просто зберіг ці фото, а показує їх іншим.

Виставка триватиме ще два тижні, до 2 квітня. Приходьте – площа Ринок, 4А, вхід з боку Вірменського костелу.

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.