Культура

У Франківську показали фільм за п’єсою Дмитра Корчинського «Посттравматична рапсодія»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У четвер, 15 березня, в кінотеатрі «Люм`єр» відбулася презентація фільму «Посттравматична рапсодія».

Це фільм про бійця добровольчого батальйону Сашка, який, виживши після обстрілу під Іловайськом, пробирається до своїх – і дорогою зустрічає найнеочікуваніших супутників і ворогів, пише “Репортер”.

Посттравматична рапсодія» – українська епічна драма, знята режисером Павлом Когутом за мотивами однойменної п’єси Дмитра Корчинського.

Перед показом фільму відбулася зустріч з творчою групою. Зокрема з композитором фільму Тарасом Компаніченком, сценаристом Дмитром Корчинським та акторами – Назаром Борушоком і Анатолієм Гнатюком.

«Ідея п`єси зародилася під час іловайських боїв, – розповів Корчинський. – Українському кіно досі важко пробитися, але наш кіноматограф досягнув певного прориву. Фільм присвячений добровольцям і робився добровольцями. У першу чергу, я сподіваюся, що глядач почує у фільмі інтелектуальні діалоги».

Також Корчинський додав, що фільм – це волонтерський проект і великих затрат не потребував.

«Тут немає голівудських спецефектів, але фільм насичений душевними діалогами, – каже Назар Борушок. – Зняли ми його за рекордні три дні. Дуже допомогли консультанти, які підказували на знімальному майданчику. Особисто я для себе дуже багато дізнався і, сподіваюсь, у вас від перегляду будуть лише позитивні емоції».

Композитор Тарас Компаніченко зазначив, що у фільмі мало музики, але це своєрідний відхід від стереотипів.

«Ми залишили дуже поетичні монологи, що рідко зараз зустрічається в кіно, – говорить Компаніченко. – Старалися не перекроювати п`єсу. Для нас було важливо показати подвиги наших сучасників».

Серед акторів, що знімалися у фільмі, багато бійців добровольчих батальйонів та ЗСУ. Зокрема, Артем Безверхий – учасник оборони Донецького аеропорту, боєць 81 десантно-штурмової бригади. Марат Сайфулін, Андрій Ватолкін, Олексій Середюк, Максим Михайлов, Олександр Тищенко, Юрій Горовець – у 2014 –2015 були бійцями добровольчих батальйонів «Свята Марія», «Азов», «Шахтарськ». Анатолій Пашинін – відомий російський та український актор, після початку російсько-української війни воює добровольцем на боці України (боєць 8-го ОБ УДА «Аратта») та Юлія Тайра Паєвська (парамедик ASAP «Ангели Тайри») приїхали для зйомок з фронту.

Автор сценарію Дмитро Корчинський, актори Олексій Середюк і Марат Сайфулін брали участь у штурмі Іловайська у серпні 2014.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.