Культура Люди

Третій вимір Криму. У Франківську створять інсталяцію “Хайтарма. Повернення”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У п‘ятницю, 19 листопада, у Франківську презентували триденну програму проєкту “Крим. Третій вимір”. Проєкт поєднав музику та аудіовізуальні інсталяції, стріт-арт та документальні інтерв’ю. 

Проєкт “Крим. Третій вимір” є рефлексією теми Криму. Франківська програма – це вже третя програма. До цього проєкт вже побував у Херсоні і Києві. Франківськ – найзахідніша точка, пише “Репортер“.

“Цей проєкт є спробою мистецької рефлексії на тему того, що Крим для нас означає. Він про взаємозв‘язки, наскільки цей зв‘язок існує, який він, як змінився за ці сім років не в політичній, а саме мистецькій площині”, – говорить Альона Каравай,  засновниця івент-агенції Proto produkciia, яка є одним із франківських партнерів проєкту.

Головні куратори франківської програми – авторка проєкту Оля Михайлюк і художник Ярема Стецик презентували проєкт у галереї “Асортиментна кімната”.

Основним завданням проєкту організатори називають налагодження зв’язків між тими, хто виїхав з півострова, тими, хто там залишився, та усіма, хто готовий шукати спільну відповідь на кримське питання.

“Востаннє фестиваль АртПоле ми проводили у Криму 10 років тому. Там були митці з усієї країни, а також з Польщі, Чехії. Ми збиралися продовжувати це, – говорить Оля Михайлюк. – В березні 2014 року я також була в Криму, спостерігала, що відбувається, робила цикл документальних інтерв‘ю. Тоді у нас виникла акція “Наші гранати мирні”, бо гранат був символом нашого фестивалю. Цю акцію підтримали художники і музиканти з різниз точок України та Європи. Були концерти, вистави і в кадрі був гранат. Однією з точок був Франківськ і це для нас було дуже важливо. Тут є розуміння, тут є запрошення до спільної рефлексії і є з ким співпрацювати”.

Ярема Стецик розповідає, що тоді акцію провели у Центрі сучасного мистецтва на вулиці Шевченка. Було багато франківських фотографів, які знімали акцію, організовану Яремою Стециком та Федотом (Андрієм Федотовим).

До теми:

У Франківську пахло м’ятою. Чому варто дивитись фільм Ольги Михайлюк про людей і війну

У франківській програмі заплановано три події. У п’ятницю, 19 листопада, в «Асортиментній кімнаті» мінський саундартист SK.EIN і мультидисциплінарна художниця Оля Михайлюк представлять аудіовізуальний твір «Ніхто не острів».

«Ми зробили таку подорож у наш уявний Крим. Я записувала відео поруч з Каланчаком – десь там за морем – Крим, – каже Ольга Михайлюк. – В творі цитуються кримські мелодії, які ми писали у Києві. В записі взяли участь музиканти із Києва, Маріуполя, Стамбула. Сьогодні буде презентація у “Асортиментній кімнаті”.

Попередньо Оля Михайлюк планувала писати там не лише відео, а й звук, але кордони закрили і з музикантами довелося працювати на відстані. Польові записи природних шумів поєднуються з мелодіями Криму, синтезуючись в спільне абстрактне полотно. До музичної частини проєкту долучилися Мустафа Кизилделі (баглама), Сурен Восканян (дудук), Андрій Левченко (бубон), Рустем Асанов (скрипка).

Цей твір був поштовхом до музично-візуальної співпраці на тему Криму. Її представлять в суботу, 20 листопада, у підземному переході «Ваґабундо».

Ця програма лише зараз створюється тут разом із місцевими музикантами.

«Як в 2014 поці важливою була наша взаємодія, то сьогодні це теж відбувається у форматі співпраці і теж дуже важливо.  Нам дуже хотілося спробувати як дудук працює з цимбалами і вчора ми це зробили», – говорить Оля Михайлюк.

Третій день проєкту пройде на Промприладі. На 15:00 заплановане представлення інсталяції “Хайтарма. Повернення” Рустема Скибіна та сеанс спільного малювання. Опісля -музиканти проєкту з формацією “Пенсія” зіграють спільну програму.

“Хайтарма. Повернення”— артоб’єкт про власний дім, самоідентичність та національні культурні коди, про взаємодію з навколишнім світом і нинішню неможливість потрапити додому. Після презентації Рустем Скибін та франківський художник Ярема Стецик запросять до спільно розписувати тканини, взявши за основу кримськотатарські та гуцульські орнаменти. На завершення музиканти проєкту “Ніхто не острів” та франківська формація “Пенсія” зіграють спільну програму — мабуть, найгучнішу в цьому проєкті”, – говорить Оля Михайлюк.

“Лірика лірикою, але це скоріше буде про радість життя, малюнки. Чекаємо Рустема, тканина приїхала. І з 15 до 17 ми з ним щось створимо і сподіваємося, що візьмемо це на “Пенсію”. Можливо нам вдасться перші півгодини “Пенсії” віддати кримським музикантам на імпровізацію. Так само як на “Пенсії” всі завгодно співають так і той, хто прийде, зможе долучитися до малювання», – каже Ярема Стецик.

Долучитися зможуть відвідувачі із свіжим тестом або зеленим ковід-сертифікатом.

Авторка: Ольга Суровська
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.