Культура

Сьогодні святкують Благовіщення – значення свята і традиції

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне із дванадцяти найбільших свят у православному календарі після Великодня.

Свято Благовіщення є неперехідним, тобто кожного року відзначається в один і той самий день. Святкується воно традиційно за 9 місяців до Різдва Христового. У православній церкві – це 7 квітня, пише Репортер з посиланням на Уніан.

Цього року це свято припадає на четвертий тиждень Великого посту. Це означає, що у свято дозволяються певні послаблення у суворому пості, а саме – можна їсти рибу та морепродукти.

Що означає Благовіщення

Слово “Благовіщення” означає “благовістя”, “радісна звістка”, “добра звістка”. Цього дня віруючі згадують про сповіщення архангелом Гавриїлом Діві Марії про те, що вона народить Ісуса Христа – Сина Божого і Спасителя світу.

Назва свята стало звичною тільки з VII століття. До того святу давали різні назви: зачаття Христа, Благовіщення про Христа, Сповіщення, Початок спокутування, Благовіщення ангела Марії. Повна ж назва свята у православ’ї звучить так: “Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії”.

Сенс та події свята

Пресвята Богородиця до 14 років виховувалася при храмі, а потім мусила вийти заміж, оскільки батьки її на той час уже померли. Однак Марія дала Богові обітницю залишитися назавжди Дівою. Тому священики заручили її з далеким родичем, вісімдесятирічним старцем Йосифом, щоб він піклувався про неї й охороняв її дівоцтво.

У день Благовіщення Діва Марія читала Священне Писання, коли їй з’явився архангел Гавриїл і сказав: “Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами”. Тим самим він повідомив, що саме вона стане Матір’ю Божого Сина.

Здивована Марія запитала ангела, як може народитися син у тієї, яка не знала чоловіка. На що архангел Гавриїл зазначив: “Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, тому й святе, що народиться, назветься – Син Божий!”. Збагнувши волю Божу, Пресвята Діва відповіла: “Я раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм”.

Традиції свята

У день Благовіщення Пресвятої Богородиці, як і в інші великі церковні свята, кожному віруючому християнину слід постаратися відкласти свої справи й піти до храму помолитися.

Попри те, що в цей час триває багатоденний Великий піст, церковний устав дозволяє у день Благовіщення поласувати стравами з риби та морепродуктів.

Загалом це свято потрібно провести в гарному настрої, з радістю і вдячністю, з сім’єю та друзями. Цього дня не варто сперечатися, лихословити, обманювати, сердитися і дратуватися, а також займатися важкою роботою.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.