Відео Культура

«Піккардійська Терція» презентує пісню на слова Шевченка та музику Пелиха (ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Історія появи пісні «Ой по горі роман цвіте» на слова Тараса Шевченка та музику Ігоря Пелиха в репертуарі «Піккардійської Терції» тривала майже 20 років. терція

Вперше акапельний колектив почув її у 1994-му – на фестивалі «Доля» в Чернівцях у виконанні гурту «Нічлава Блюз». Самі ж піккардійці почали виконувати на сцені «Ой по горі роман цвіте» у 2013-му (Ігор Пелих трагічно загинув у ДТП у 2009-му). терція

Торік восени ця пісня увійшла у 15 альбом «Терції» «Лети…», реліз якого відбувся напередодні 25-річчя формації.

Аранжування пісні «Ой по горі роман цвіте» зробив один із вокалістів «Піккардійської Терції» Андрій Капраль.

«Пригадую, ця пісня одразу запала мені в душу, – розповідає Андрій. – Тоді, у 1994-му, ми не знали, що на музику вірш Шевченка поклав Ігор Пелих. Вже пізніше, у 2000-их, лідер гурту «Нічлава Блюз» Андрій Підлужний розповів про цей цікавий факт».

За його словами, сам Ігор, помітивши, що пісня зачепила його, тоді сказав: «Чуваки, якщо хочете – можете співати її».

«Я запам’ятав собі то і завжди хотів зробити аранжування. І якось навіть почав, та потім чомусь відклав на певний час, – каже Капраль.- Згодом випадково знайшов ноти – і за два дні дописав усе, чого бракувало. Потім зрозумів, що ця пісня просто мала дозріти».

Мелодія, яку створив Ігор Пелих, за словами Андрія, написана у Шевченковому стилі.

«Композитор дуже глибоко та вдало відчув слово Шевченка: одразу перед очима виникає ота Шевченкова хата, Центральна Україна…», – додає аранжувальник.

Відомо, що сам Шевченко любив співати, мав гарний голос.

«Тож я, коли писав аранжування, уявляв, як би «Ой по горі роман цвіте» міг заспівати сам Кобзар, – каже Андрій Капраль. – Намагався наблизитися до фолько-класичного бачення, до стилю Леонтовича, звісно, осучаснивши звучання, додавши нових акордів».

До слова, у березні 2008-го вокальна формація «Піккардійська Терція» удостоїлася найпрестижнішої культурно-мистецької нагороди – Національної премії України ім. Т. Шевченка. А у 2017-му піккардійці отримали звання заслужених артистів України.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.