Культура Фото

Оперу франківського композитора “Чорнобильдорф” назвали однією з найкращих у світі

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Археологічна опера “Чорнобильдорф” українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка перемогла на цьогорічному конкурсі Music Theater Now.

Вона стала однією з шести найкращих опер та музично-театральних перформансів, повідомляють на сайті конкурсу, пише Репортер.

Електронні плати, оперний спів і Орфей-Іздрик. Відбулася прем’єра опери “Чорнобильдорф”

Після п’яти відзнак міжнародного театрального фестивалю-конкурсу GRA (більше про них – у свіжому випуску Репортера) археологічна опера CHORNOBYLDORF українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка увійшла в перелік шести найкращих опер та музично-театральних перформансів за версією світового конкурсу Music Theater Now.

Такий тріумф – уже не перший на їхньому рахунку. У 2018 році композитори дебютували серед фаворитів журі цього конкурсу зі своєю першою оперою IYOV. Вона увійшла в ТОП-10 Music Theater Now сезонів 2015-2018.

Варто зазначити, що конкурс заснований Міжнародним Інститутом театру та Роттердамським оперним фестивалем за підтримки провідних сучасних оперних фестивалів світу. Раз у три роки журі  обирає кращих з-поміж понад 500 новостворених вистав із більше ніж 50 країн. В травні 2022 року в Роттердамі переможці зможуть представити свою роботу організаторам міжнародних фестивалів із усіх континентів – від Буенос-Айреса до Шанхая та Сіднея. Чорнобильдорф вирушить туди з оновленим складом виконавців.

Читайте: Оперу франківського композитора “Чорнобильдорф” назвали однією з найкращих у світі

«Чорнобильдорф дає вам приголомшливе та дивовижне, архаїчне та водночас сучасне художнє бачення того, яким може бути життя після апокаліпсису. Це справжнє видовище, яке поєднує в собі безліч ритуалів, візуальних зображень, рухів і звуків, які здаються знайомими, і водночас такими, яких ви ніколи не переживали. Гравітаційна сила постановки затягує глядача у свій світ і водночас запрошує до індивідуальних рефлексій про стан нашого суспільства».

Опера Chornobyldorf була створена у 2020 році у співпраці з музично-театральною формацією Nova Opera. Її прем’єра відбулася в кінці жовтня у Мистецькому Арсеналі, який виступив партнером проекту спільно з Українським культурним фондом та House of Europe.

Археологічна опера показує нащадків людства, що вижили після серії катастроф. Мандруючи поміж руїнами атомних станцій, покинутих церков, театрів і галерей, вони намагаються відтворити втрачену цивілізацію за допомогою археологічних перформенсів-ритуалів.

Композиторами, режисерами та драматургами опери є Роман Григорів та Ілля Разумейко. Хореографиня: Христина Слободянюк. Особлива роль у перформансі – в українського поета Юрія Іздрика.

Для довідки: 

Роман Григорів та Ілля Разумейко – українські композитори, працюють разом з 2007 року. На їх рахунку – 10 опер, у тому числі й за участі франківського письменника Тараса Прохаська та літака АН-2, а також співпраця з режисерами Владом Троїцьким, Ростиславом Держипільським і Вірляною Ткач. Наразі їхня творчість – це не лише музика (в тому числі до фільмів і документальних серіалів), але й режисура сучасних опер. Творять у студії OPERA APERTA, розташованій у Києві, в приміщенні Національної спілки композиторів України.

Роман Григорів є музичним керівником Національного Президентського оркестру України. Ілля Разумейко є докторантом програми Artistic Research Center Віденського університету музики та перформативних мистецтв.

Роман Григорів та Ілля Разумейко є  засновниками фестивалю PORTO FRANKO 2010-2018 (Івано-Франківськ).

Лауреати Національної премії України ім. Т.Г. Шевченко за оперу-реквієм “IYOV”.

Авторка: Оксана Квітнева
Авторка фото: Анастасія Мантач
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.