Культура Фото

Електронні плати, оперний спів і Орфей-Іздрик. Відбулася прем’єра опери “Чорнобильдорф”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У Мистецькому арсеналі в Києві відбулася світова прем’єра археологічної опери «Чорнобильдорф».

Режисерами постапокаліптичного оперного театру стали композитори формації NOVA OPERA Роман Григорів та Ілля Разумейко. Вони відомі за своїми несподіваними й приголомшливими мистецькими проєктами: опера-реквієм «ЙОВ», опера-антиутопія GAZ, футуристична опера «Аерофонія», опера-цирк «Вавилон», пише Укрінформ.

Цього разу поспіль в останній день жовтня і в перший день листопада під височенними стелями однієї з галерей Мистецького Арсеналу перед небагаточисельними (через карантинні обмеження) глядачами, розсадженими амфітеатром, ожило і видихнуло людськими/нелюдськими голосами синтетичне мереживо нашого майбутнього світу. Персонажі химерного й величного дійства вижили після Апокаліпсису, але вщент втратили історичну пам’ять.

Назва «Чорнобильдорф» – поєднання топонімів Чорнобиль та Цвентендорф (австрійське місто, де у 1978 році мали ввести в дію атомну станцію, проте через масові протести екологів та національний референдум її так і не запустили, перетворивши на технологічний музей 70-х років).

Це багаторівневий культурологічний проєкт, який поєднує живу оперу, віртуальну реальність, антропологічний музей та Інститут дослідження Чорнобильдорфської культури.

Сім магічних новел-роздумів про суспільство, яке колись може народитися на уламках нашої цивілізації. Орфей та Еврідіка у виконанні реального поета Юрія Іздрика та віртуальної (в даному випадку) австрійської актриси Анн Беннент, яка з’являється у опері у вигляді аватара. Поєднання кіно, хореографії, перформансу та оперного і давньоукраїнського співу (в опері звучить одна із найдавніших автентичних пісень часів Київської Русі, під яку наші давні предки водили хороводи). На великих екранах – відеотрансляція, герої якої оживають на сцені.

Читайте: Оксана Лісовська – людина тижня за версією «Репортера»

Одну з ролей в опері виконує відомий український поет Юрій Іздрик – він грає Орфея.

«Мені подобається те, що ця роль одночасно і центральна, й епізодична. Дуже короткий сценічний час, що мене влаштовує. В опері звучать мої вірші, написані спеціально для австрійської актриси Анн Беннент, вона мала б приїхати, але, на жаль, через карантин нічого не виходить. А крім того, монолог Орфея, який я буду оголошувати, теж довелось написати самому. Мені пропонували читати щось італійською мовою, але оскільки я італійську не знаю, то довелося написати оригінальний монолог», – розповів поет.

Пан Іздрик жартує, що формально його запросили, бо він чорнобилець, ліквідатор, а опера – дотична до Чорнобильських подій, але – не був би він чорнобильцем, то однаково потрапив би сюди. «Це все експеримент. Мені цікаво в цьому брати участь, це круто, дуже круто», – говорить митець.

Більше читайте на сайті Укрінформу.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.