Культура

На Прикарпатті археологи знайшли загадкові печери-тунелі, у яких могли ховати скарби

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківській області знайшли три тунелеподібні печери. Вони розташовані біля сіл Середній Березів і Шешори-Прокурава Косівського району та біля села Сукіль Долинського району. Печери могли використовуватися для того, щоб заховати від стороннього ока щось цінне.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив завідувач відділу Інституту релігієзнавства Львівського музею історії релігії Микола Бандрівський, інформують Вікна.

Фото для ілюстрації. Джерело: Микола Бандрівський

Петрогліфічний загін, який проводить пошуки і фіксацію давніх наскельних зображень і петрогліфів в Івано-Франківській і Львівській областях, під час археологічних розвідок в горах виявив низку об’єктів. Їх назвали штучними тунелеподібними печерами. Їх задокументували поки-що три: біля сіл Середній Березів і Шешори-Прокурава Косівського району та ще один біля села Сукіль Долинського району Івано-Франківської області.

Ці тунелеподібні печери не могли використовуватися ні для проживання, ні для зберігання якихось їстівних припасів. Цьому перешкоджала їх надмірна вологість і низька температура, – пише Микола Бандрівський. – Сумнівно, що ці печери могли використовуватися у культових цілях у передхристиянські часи, оскільки існує різнобій в орієнтації тунелей і відсутність дії вогню. Мушу відкинути також припущення про монаше (схимницьке) обжиття печер, оскільки пустельники усамітнювалися у важкодоступних і відлюдних місцях. А печери у Середньому Березові, Шешорах-Прокураві і Сукілі розташовані на околиці сіл.

За словами науковця, такі тунелі могли використовувати для збереження цінностей. Адже інших способів, як сховати коштовності у горах, не так багато.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.