Культура

Маріуполь, Гуцулія, Нацгвардія. У Франківську таки буде «Коляда на Майзлях» (Програма)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську знову проведуть міжнародний фестиваль «Коляда на Майзлях».

Цього року в ньому візьмуть участь і внутрішньо переміщені мешканці Франківська. Загалом учасниками фестивалю стали близько 50 колективів, пише Репортер.

За словами голови оргкомітету фестивалю, ігумена монастиря отців Василіан отця Артемія Новіцького, фестиваль вирішили не переносити навіть через війну.

Останні фестивалі відбуваються в надзвичайних ситуаціях: попередні – в пандемію коронавірусу, тепер – під час війни, – отець Артемій Новіцький. – У кризових ситуаціях є два виходи. Перший – сховатися, другий – виразити нашу віру через колядки.

Фестиваль розпочнеться у неділю, 8 січня, о 12:00 літургією у храмі Царя Христа на Майзлях. Закінчиться все у суботу, 14 січня, гала-концертом за участі духового оркестру Національної гвардії.

Нам важливо, щоб у цей рік «Коляда» відбулася. Це свідчення, що буде перемога, – каже міський голова Руслан Марцінків. – Також важливо передати наші традиції людям з інших регіонів, які менше з ними стикалися. Близько 40 тис ВПО перебуває у Франківську. Це можливість об‘єднати людей.

За словами Артемія Новіцького, якщо лунатиме сигнал тривоги, учасники та слухачі перейдуть в укриття. Також записи цього року транслюватимуть не у прямому ефірі.

Ми маємо об’єднатися навколо коляди, навколо Господа, навколо одні одних у цей важкий час, щоб відчути, що ми не боїмося. Хотілося, щоб відсвяткували ці свята побожно, в єдності, прославляючи новонародженого Ісуса Христа, – каже Івано-Франківський архієпископ Володимир Війтишин.

Читайте: Володимир Війтишин: «З часу пандемії більше людей заговорило про Бога»

Урочисте відкриття відбудеться за участю: молодіжного гурту колядників  Долинського Будинку культури, вокального гурту центру ”ЯМаріуполь”, Івано-Франківського національного академічного Гуцульського ансамблю пісні й танцю “Гуцулія”. Також до відкриття долучаться українські військові.

Програма ХІІІ фестивалю «Коляда на Майзлях»:

9-12 січня

  •  17.00 – початок фестивальних виступів храмі
  • 19.00 – трансляція фестивалю на ОТБ “Галичина”

13 січня

  • 14.00 – коляда для військових

14 січня

  • 15.00 гала-концерт фестивалю за участю духового оркестру Національної гвардії.

Учасники фестивалю – колективи церкви Царя Христа отців Василіян, хори «Cantemus”, “Осанна», «Істина», академічний камерний оркестр «Harnmonia Nobile» та інші колективи з Франківська та районів.

Також до фестивалю долучаться хори з Луцька, Львова, Одеси, а також онлайн – колективи Австрії, Канади, Польщі, США, Італії. Виступи транслюватимуть на обласному телебаченні «Галичина», а також на Facebook-сторінці фестивалю.

Нагадаємо, минулого року міжнародний фестиваль “Коляда на Майзлях” внесли до національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.