Культура

“Лишайся онлайн”. Франківців запрошують на кіноісторію порятунку за допомогою ноутбука

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

23 березня в Івано-Франківськ відбувся допрем’єрний показ українського повнометражного фільму “Лишайся онлайн”.

“Лишайся онлайн” – це історія порятунку за допомогою ноутбука. Волонтерка Катя отримує ноутбук, аби допомагати українським військовим відслідковувати пересування ворога. Виявилось, що власник ноутбука – чоловік, який із дружиною зник після російських ударів. Дівчині зателефонував їхній восьмирічний син, який розшукував батьків. Волонтерка намагається розшукати подружжя та стає для хлопчика справжньою супергеройкою.

 

Продюсер Антон Скрипець каже, що фільм задумали ще у березні 2022 року, як стрічку для глядачів за кордоном – для того, щоб трохи мотивувати всіх, хто живе за кордоном допомагати Україні.

Ми показали його в Канаді. Потім показали українцям і зрозуміли, що це кіно дуже актуальне і в Україні, зважаючи на тему і на формат, в якому вона зняте, – говорить Антон Скрипець. – А формат в якому знятий фільм – це формат, в якому ми всі існували на початку повномасштабного вторгнення. Бо ми всі дуже багато сиділи онлайн, в телеграм-каналах, читали новини, спілкувалися зі своїми друзями та рідним.

Всі актори спочатку мали працювати не як в класичному кіно – на майданчику. Вони всі працювали в онлайн режимі через зідзвони.

Потім ми зрозуміли, що будемо знімати все ж не в онлайні, але без прямої взаємодії між акторами. Тобто всі актори знімалися без партнерів, ми кожному актору підкидували текст. І акторка, яка іграла головну героїню, не комунікувала з акторами, – розповідає режисерка Єва Стрєльнікова.

Читайте: Франківський драмтеатр покаже виставу «Венера в хутрі» за романом Захера-Мазоха

У головних ролях — Єлизавета Зайцева, Олександр Рудинський, Катерина Кістень та Олеся Жураківська.

Це було дуже незвично і не просто, бо я була одна на знімальному майданчику, – говорить виконавиця головної ролі Єлизавета Зайцева. – Зазвичай в тебе є партнер і є взаємообмін енергіями, а цього разу я була наодинці. Все відбувалось переважно в моїй голові і уяві, через це було дуже складно, бо фільм доволі емоційний, а робочий день тривав по 12 годин. Була тільки я з пустим екраном ноутбуку та своїм відображенням у ньому.

Фільм знімали 14 днів. На момент зйомок Єлизавета Зайцева була на шостому місяці вагітності.

Моя героїня – звичайна дівчина, яка на початку повномасштабного вторгнення зіштовхнулася зі своїми страхами і великим бажанням допомогти, – розповідає Зайцева. –  Але вона не усвідомлювала, куди вона заходить і до чого це призведе. Як кожна людина вона підключила свої надприродні, надлюдські якості і проявляли силу свого характеру і силу свого духу.

Частину від доходів продюсери фільму передадуть на збір для військових та співпрацюють із «Повернись живим». У прокат фільм вийде  вже 28 березня та має вікові обмеження 16+.

Читайте також: У Франківську покажуть оскароносний фільм “20 днів у Маріуполі”

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.