Культура

Франківський драмтеатр покаже виставу «Венера в хутрі» за романом Захера-Мазоха

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Франківський драмтеатр готує прем’єру вистави «Венера в хутрі», яку ставить режисер Назарій Панів. Жанр вистави визначили як «атонія відчуттів» – про стосунки між чоловіком та жінкою, про феномен людської сексуальності, пише «Репортер».

Венера в хутрі, актори

Постановку «Венера в хутрі»  готують за романом Леопольда фон Захер-Мазоха. Вистава має вікові обмеження 18+. В театрі кажуть, цією виставою прагнуть розвіяти стереотипи про феномен людської сексуальності, про норми та табу. Певною мірою навіть глядач може бути героєм цього роману.

Прем’єра вистави «Венера в хутрі»  відбудеться 12 березня 2024 року на камерній сцені драмтеатру.

У виставі буде два акторські склади: Лілія Абрам’юк та Ігор Захарчук, Юлія Коник та Олег Деркач.

Для мене у цій постановці був важливим сам автор, – каже режисер Назарій Панів. –  Леопольд фон Захер-Мазох народився у Львові й багато писав про Україну та про українців. Але, на жаль, він зараз в українському контексті забутий. Його твори забороняли та не випускали ще за польської влади через його проукраїнськість. Зараз Україна вже незалежна, але через радянську владу про Леопольда згадують, як про якогось сороміцького автора. Тому на його прикладі ми хочемо показати, що потрібно дивитись та читати глибше.

За словами Назарія Паніва, у постановці буде піднята важлива тема співзалежності у парі.

Венера в хутрі, Назарій Панів

В кожного із нас були колись такі стосунки, коли хтось один стає залежним від свого партнера, – каже виконавець головної чоловічої ролі Олег Деркач, – тоді стосунки можуть дійти й до токсичних. І от власне це ми й будемо досліджувати. Тому на фоні цієї вистави глядач матиме змогу проаналізувати свої стосунки.

Як каже виконавиця головної жіночої ролі Юлія Коник, її героїня – самодостатня жінка, яка в першу чергу любить себе більше, ніж чоловіків.

Читайте також: У Франківську відкрили літературний фестиваль «Прописи»

Чоловіками вона просто грається. У нас була така дискусія, чи стерво вона взагалі. До сьогодні ми так і не зрозуміли цього. Тому в кожній виставі разом із глядачами ми це й будемо шукати, – говорить Юлія Коник. – Насправді, важко зіграти жінку, яка впевнена у своїй сексуальності, яка не боїться це відкривати та показувати.

У березні виставу «Венера в хутрі» можна також переглянути 13 і 28 березня. Початок о 18:00.

Венера в хутрі

Я не розумію чому вистава 18+, адже зараз в інтернеті молодь бачить набагато більше. Так, вистава провокативна, але ми старалися робити її художньою, красивою, естетичною. На сцені ми будемо говорити про почуття, – говорить Ігор Захарчук.

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.