Афіша Культура

Франківців кличуть на прем’єри фільмів про війну

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У суботу, 11 червня, у межах спеціальної програми до виставки «Робоча кімната» в Ляльковому театрі відбудеться одразу дві прем’єри від режисера та художника Миколи Рідного.

Після перегляду всіх запрошують приєднатися до дискусії з автором. Початок кінопоказу о 17:00, пише Репортер.

фільми новини Івано-Франківська

Глядачі побачать вибрані епізоди відео-проєкту «Озброєні та небезпечні» (2017), який розповідає про вплив війни на повсякденне життя. А також — короткометражний фільм «НІ! НІ! НІ!». В центрі сюжету — молодь із Харкова, чиє 20-річчя співпало з початком війни на Донбасі.

Мова йде про різні види насилля, про нетолерантність до людей інших поглядів та зовнішнього вигляду, – розповідає режисер Микола Рідний. – Повномасштабне вторгнення рф призвело до об’єднання  українського суспільства, аби протистояти агресору. Але як під час війни говорити про проблеми, що були притаманні мирному життю? Яким буде мир в Україні? Про ці питання важливо говорити не лише з франківською публікою, але й будь-де в Україні.

фільми новини Івано-Франківська
Микола Рідний

З Карпат до Харкова

Під час кінопоказу глядачі побачать такі епізоди:

  • «Слов’янськ», реж: Пьотр Армяновський, 6’, 2019
  • Happy New Year, реж: Філіп Сотниченко, 8’29’’, 2019
  • «Ф-слово», реж: Оля Сосновська та a.z.h., 12’10’’, 2021
  • «Озброєні та небезпечні. Епізод 4», реж: Микола Рідний, 7’30’’, 2018

Наступний фільм — «НІ! НІ! НІ!» — переносить у сучасний Харків. Герої стрічки — молоді художники, творець експериментальної комп’ютерної гри, квір-активістка та поетеса, модель. Що характерно для життя у великому місті, всі вони займаються творчістю або працюють у креативних індустріях. Однак близькість до війни на Донбасі по-різному впливає на кожного з них.

Сьогодні ситуація сильно змінилася, – говорить режисер. – Повномасштабна війна прийшла до Харкова та багатьох інших міст. Як ми сприймаємо війну, що торкнулася нашого суспільства, але в контексті “тилу”? В цьому сенсі фільм має бути цікавим для перегляду як франківцям, так і тимчасовим переселенцям, які опинились тут.

Ідея кінопоказів та дискусії виникла як продовження спільних обговорень режисера з учасниками та учасницями «Робочої кімнати». До резиденції Микола Рідний приєднався в якості гостя. Впродовж кількох тижнів у «Хаті-Майстерні» — одному з просторів у Карпатах, де три місяці працювало більше двадцяти переміщених мисткинь та митців  — він також займався власними проєктами.

Не обійшлось без обміну думками з іншими митцями. В один із вечорів на Хаті влаштували перегляд серій «Озброєних та небезпечних», а потім до темна обговорювали сприйняття цих робіт зараз, під час повномасштабної війни.

Переглянути роботи Миколи Рідного франківці зможуть у ляльковому театрі на Незалежності 10а. Вхід вільний.

Також франківців та гостей міста кличуть подивитися на роботи переміщених художниць та художників у галереї «Асортиментна кімната», вул. Січових Стрільців, 15. Виставка триватиме до 18 червня.

Микола Рідний — український художник та кінорежисер, один із засновників художньої групи «SOSka», також однойменної галереї-лабораторії в Харкові. Народився в Харкові, живе і працює в Києві. Двічі брав участь у Національному павільйоні України на Венеціанській бієнале (2013 та 2015 року).

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.