Культура

До 100-річчя композитора Івана Фіцаловича у Франківську погасили марку

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У середу, 15 травня у приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк відбулося урочисте погашення ювілейної марки, присвяченої 100-річчю  від дня народження композитора Івана Фіцаловича.

Народився Іван Фіцалович на Тернопільщині, але мав неабияке відношення до філармонії, на той час театру. Він працював тут разом із дружиною, пише Репортер.

Івана Фіцаловича, погашення марки

Фіцалович був керівником струнного квартету в Івано-Франківській філармонії та завідував музичною частиною обласного музично-драматичного театру.  Тому й відкриття марки відбувалося саме у філармонії.

Іван Фіцалович дуже любив наше місто. Він тут багато творив та писав музику. А ця марка – це символ перебування композитора у Станіславові, – каже Михайло Савка, популяризатор творчості Фіцаловича. – Особисто я любив Фіцаловича, як свого тата. Він був не просто композитором, він був людиною, з якою я міг поговорити та пожартувати.

погашення ювілейної марки, присвяченої 100-річчю від дня народження композитора

На марці зображено: портрет Івана Фіцаловича на фоні філармонії, старий та сучасний герби міста та поштовий штемпель, який вказує на 100-річчя від народження композитора.

«Тато любив марки»

Дочка композитора Наталя Фіцалович каже, що цей день дуже символічний, бо її тато надзвичайно любив марки.

Коли я була ще дитиною, тато колекціонував марки. Коли приходили листи з-за кордону , то він тихенько відклеював з них марки над парою чайника. Мені завжди було цікаво це, тому і я продовжила його справу, також зараз збираю їх, – каже пані Наталя. – Для нашої сім’ї це відкриття дуже важливе. На цій події я згадую тата, яким пам’ятаю його ще з дитинства.

Читайте також: У Франківську відбулося «змагання» духових оркестрів

Івано-Франківська обласна філармонія, погашення марки

Директор Івано-Франківської обласної філармонії Володимир Рудницький каже, дуже тішить, що є люди, які намагаються відроджувати культуру.

Івана Фіцаловича вже з нами не має, але його мистецтво було унікальним та цікавим. Тому дякую родині Савок, які роблять все для вшанування пам’яті Фіцаловича, – каже Рудницький.

Івано-Франківська обласна філармонія

Під час події, у живому виконанні звучали твори композитора.

Читайте також: «Будинок «Слово». Чому варто подивитися новий фільм про Хвильового, Тичину і Сюсюру

погашення ювілейної марки, присвяченої 100-річчю

Авторка: Ангеліна Каратник

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.