Культура

Андрухович презентував нову книгу про музиканта-революціонера «Радіо Ніч»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Класик сучасної української літератури Юрій Андрухович презентував свій новий роман «Радіо Ніч».

Роман вийшов друком у чернівецькому видавництві Meridian Czernowitz. Це історія про музиканта, героя барикад, революціонера Йосипа Ротського, який через життєві обставини створює нічну радіостанцію «Радіо Смуток», пише Укрінформ.

«У кожного автора в житті бувають особливі хвилини, коли він вперше торкається своєї нової книжки. Ось ця приїхала нещодавно з друкарні. Я дякую тим людям, які зробили цю книжку красивою, приємною на дотик», – сказав Андрухович про новий твір.

У романі основні події відбуваються під час революції. Деякі з них дуже схожі на українські революційні події, проте на це немає конкретних вказівок.

«Наш Майдан у жодному разі не програв, і тому місто не називається Києвом, країна не називається Україною. Ми не знаємо, з якої країни Йосип Ротський, ми тільки здогадуємося, що його рідна мова належить до слов’янських», – сказав Андрухович. Він додав, що «Ротський – це піаніст, який грав на барикадах. Він мав з десяток прототипів нашого Майдану».

Андрухович розповів, що радіо у назві не випадкове: «Це дивовижне явище. Радіо залишає вимір перебування сам на сам, вимір інтимності, вслуховування у щось інше або дуже близьке, знайоме. Радіо, безумовно, музичне. Герой роману – ексмузикант, в силу зовнішніх обставин, поступово втратив здатність грати на клавішних інструментах на тому рівні, як колись міг. І радіо стає його новим інструментом».

За словами письменника, ідея роману з’явилась у 2005 році під час інтерв’ю у Варшаві, коли його запитали, чим би він займався, якби перестав писати. Андрухович тоді відповів, що заснував би нічну радіостанцію з улюбленою мінорною музикою і назвав би «Радіо Смуток». Наприкінці 2017 року ідея розвинулась у книгу. «Загалом писання цієї книжки – це 2 роки. Така склалася симетрія: перший рік я нотував і думав. А потім – рік писання, розбудовування отого вихідного файлу», – зазначив він.

«Чи я особисто присутній в цьому тексті як дійова особа? Цього немає. Я, мабуть, вперше за багато-багато років дозволив собі таку розкіш писати про інших людей», – сказав Андрухович.

Основою для обкладинки «Радіо Ніч» стала картина Влодка Костирка «Перепочинок під час утечі в Єгипет», створена 2020 року.

Літературні критики уже назвали «Радіо ніч» найбільш гостросюжетним і ліричним твором Андруховича.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.