Культура

Абетка Івано-Франківська. Літера Ф – Франко і Станіславський феномен

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Репортер» продовжує публікувати Івано-Франківську абетку. Вона побачила світ на День міста – ще 7 травня 2022 року. Втім, через війну презентація пройшла майже непоміченою. На полиці книгарень видання теж не потрапило, бо його дарували офіційним делегаціям. А шкода ж, адже абетка гідна, аби її побачили читачі… Цього разу літера Ф – тобто Іван Франко і Станіславський феномен, пише краєзнавець Іван Бондарев.

Абетка Івано-Франківська. Літера Ф – Франко і Станіславський феномен

«Феномен Станіславський» трохи не звучить, а «Станіславський феномен» починається на іншу літеру. Тому ми вирішили обмежитись просто «феноменом» – і так зрозуміло, що він пов’язаний з літературою. Письменники, чиїми книгами зачитуються, якось одночасно проявили свій талант у місті, що раніше ніби й не мало особливих літературних амбіцій.

Сьогодні Івано-Франківськ займає провідне місце в укрсучліті, а на його вулицях запросто можна побачити живого класика і без проблем взяти автограф.

Але Станіславські феномени бувають не лише літературні. Є всі підстави стверджувати, що в нас є ще три – мистецький, ковальський, краєзнавчий.

Абетка Івано-Франківська – Франко і Станіславський феномен

Не згадати Івана Яковича у абетці було би просто нахабством. Хоча він у нас й не жив, але часто бував, заковувався, читав свої твори і ледь не переїхав. Питання щодо перейменування міста на честь поета є досить дискусійним, але він був достойною людиною. До того ж, більшість мешканців скорочують офіційно-радянську назву «Івано-Франківськ» до більш милозвучного «Франківськ». Отже, найкращого кандидата на літеру «Ф» годі шукати.

Більше прочитати про зв’язок Івана Франка зі Станиславовом можна ось тут: Прогулянки з Каменярем

Іван Бондарев

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.