Культура

Руслана: «Українським законам начхати на українське мистецтво»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Світлана Маланюк Руслана завжди вміла дивувати. В середині 90-х вона завоювала Україну ліричними баладами та своїм казково-романтичним образом. В 2004-му — підірвала Європу дикими танцями, отримала нагороду World Music Awards і стала на деякий час народним депутатом. Сьогодні Руслана рішуча, відважна, сильна, але аж ніяк не дика. Ніби, дійсно, міфічна амазонка.

До Івано-Франківська в рамках всеукраїнського туру співачка прибула з Маямі, де ще триває запис англомовної версії «Амазонки». Але через надзвичайні погодні умови добратись до міста виявилось не так просто: «Те, що ми побачили, нас дуже вразило. Ми планували їхати через Галич. Але коли я почула, що Галич затопило, я була в шоці. Навіть не була в рідному селі. Може, люди накінець згадають, що не можна так вирубувати Карпати».

Руслана проводить антипіратську акцію, адже піратство з’їдає майже весь прибуток українських артистів і шкодить іміджу України: «Американські артисти втрачають прибуток десь в десятикратному розмірі, а наші, то взагалі і двадцятикратному. Але Інтернет-піратство шкодить не тільки музиці, а шкодить також іміджу країни. Можете повірити, на нас дуже погано дивляться у світі. Ми цього не заслуговуємо. Українці можуть скачувати піратську продукцію, це не тільки музика, це — програмне забезпечення, фільми і взагалі все».

Щоб запобігти нелегальну скачуванню пісень, Руслана взяла приклад з зарубіжних колег: «Що ми зробили? Ми на наших сайтах виклали альбом і зробили каталог цін: безкоштовно, або за одну гривню, або за п’ять. Ну, скільки хочеш, стільки можеш платити. Так вже робила одна англійська група. І знаєте, що цікаво, коли шара офіційна, за неї хочеться платити, а поки вона нелегальна, так і хочеться щось стягнути».

На такій хід амазонка зважились першою з українських виконавців. І сказати, що такі дії є досить ризиковані з комерційного боку, це те саме, що нічого не сказати. Проте, Руслана переконана, що її ініціативу підтримають інші артисти, з рештою почують чиновники: «Тільки через параліч нашого законодавства ми не можемо розвиватися далі. Українським законам просто начхати на українське мистецтво. Я не уявляю, як виживають мої українські колеги. Мене рятує те, що ми співпрацюємо з американськими продюсерами. А українська музика є сьогодні дуже якісна. Вона може продаватись. Люди тягнуться до українського. Не слухайте балачок, що не треба озвучувати фільми українською, мовляв, це не приносить прибутку, це все брехня».

Щодо самого туру Руслани, то варто відзначити, що з усієї західної України в неї заплановано виступи лиш у Львові та Івано-Франківську (востаннє співачка відвідувала місто ще у 2003 році). А після концертів в Україні співачка виступить на Олімпіаді в Китаї, а також відвідає фестиваль у Польщі.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.