Статті

«Теплі слова» від «Теплого міста». Оздоровчий центр імені Степана Тарабалки поповнився бібліотекою

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Громадська організація, яку створила мати загиблого пілота Степана Тарабалки – пані Наталія,  виграла грант на облаштування бібліотеки-читальні в оздоровчому центрі для ветеранів та їхніх рідних «Тепло крилатої душі». Центр знаходиться неподалік Коломиї. З травня там відкрито стаціонар, тому читання тепер буде одним з методів реабілітації.

За словами проєктної менеджерки організації «Тепле місто» Олесі Дідик, «Тепле місто» працює в Івано-Франківську вже 10 років і одним з напрямом їхньої роботи є посилення спроможності громадських ініціатив, пише Репортер.

За весь цей час ми підтримували різні громадські організації та ініціативні групи, які знаходяться конкретно в Івано-Франківську, – говорить Дідик. – Ми надавали їм освітню підтримку, менторську підтримку, а також гранти. Зараз цю роботу поширили за межі міста. Відібрали 10 організацій, яким протягом шести місяців надавали підтримку ментора-експерта, відповідно до їхніх запитів, а також організовували різні освітні події, тобто все, щоб допомогти їм зростати.

У червні «Тепле місто» організувало конкурс серед ветеранських та проветеранських організацій Івано-Франківщини, які подавалися на менторську програму. Сума грантової підтримки складала 150 000 грн. Серед 11 проєктів підтримали три ініціативи.

Якраз один з них від громадської організації «Пізнай Свою Мрію імені Степана Тарабалки». Проєкт називається «Теплі слова» – створення бібліотеки-читальні в оздоровчому центрі «Тепло крилатої душі».

За словами Олесі Дідик, для «Теплого міста» важливо реалізовувати такі проєкти й підтримувати такі ініціативи. Адже багато громадських та благодійних організацій засновані після початку повномасштабного вторгнення.

Це люди, які працюють на волонтерських засадах, які горять справою, які віддають повністю себе, – говорить проєктна менеджерка. – Дуже часто це невеликі групи, які роблять неймовірні речі, але їм необхідна саме така організаційна підтримка. Часто вони не знають, хто має бути в команді, де шукати підтримку, де шукати кошти і як взагалі правильно сформулювати проєкт. Ми, як організація, яка має великий вже досвід, ми можемо їм допомогти, підсилити, підтримати й допомогти їм вирости інституційно та організаційно.

В межах проєкту придбали понад 60 книжок. Це і художня українська література, класична література, фентезі, любовні романи.

Ми старались не обмежувати себе в якомусь певному жанрі й охопити різні, щоб люди мали вибір, – говорить Ярина Микитин, проєктна менеджерка програми «Текстури» від «Теплого міста». – Це іноземні автори, українські автори. Наприклад, це є Фредерік Бакман «Ведмеже місто» чи «Спитайте Мієчку» Євгенії Кузніцової. Це доволі такі бестселери серед української літератури, і тому ми опиралися на них.

Крім паперових книжок, закупили планшети, аби можна було купити аудіокниги. Адже читальню хочуть зробити інклюзивною, аби люди, які втратили зір, чи в яких часткова втрата зору могли також скористатися цією читальнею.

Також ми проводимо літературнні вечори для популяризації літератури й читання, – говорить Олена Федосюк проєктна менеджерка ГО «Впізнай свою мрію імені Степана Тарабалки». – Аби наші ветерани наповнювалися, читали корисну, цікаву літературу. Аби центр був не лиш для лікування, оздоровчих процедур, а також, щоб це було для душі, для становлення психологічного стану.

Уже відбувся літературний вечір з молоддю, також літературна ватра для ветеранів і поранених хлопців. Ще має бути літературний захід до Дня захисника і також творчий вечір Наталі Тарабалки, на якому вона читатиме свої вірші.

За словами засновниці оздоровчого центру «Тепло крилатої душі» Наталії Тарабалки, у травні при центрі відкрився стаціонар, де ветерани перебувають цілодобово. Хлопці хочуть читати, аби  з користю провести час і відволіктися. Тому подали таку заявку на створення бібліотеки.

Бібліотеку облаштують у приміщенні, яке полюбилося хлопцям. Тут вони спілкуються між собою чи просто сидять на одинці.

Дизайнерка Тетяна Данило, дружина військового взялася допомогти з оформленням, а також омеблюванням за свій кошт.

Хочемо зробити, аби тут було багато зелені, аби було таке живе, аби було комфортно, зручно, – говорить Наталія Тарабалка. – Книги можемо також надавали у наш госпіталь. Нам підібрали цікаву літературу. Також звернулися до нашої коломийської друкарні і вони надали певні кількість книжок. Ми ці книжки підписуємо, від кого вони: «З повагою, з подякою для військових». І вже навіть мені здається, як хлопець буде відкривати, йому вже буде приємно, що це для них було зроблено і створено.

Нагадаємо, що оздоровчий центр «Тепло крилатої душі» працює з 2022 року. За цей час через нього пройшло близько 300 людей. Спершу це були консультації, групи самодопомоги, масажі, фізична реабілітація.

З травня у нас є договір з Міністерством ветеранів, що ми маємо можливість отримувати зарплату для психологів і вже в нас є можливість перебування в стаціонарі, – розказує Наталія Тарабалка. – Хлопці в нас перебувають стаціонарні одержують психологічну допомогу, і також і оздоровлення і фізична терапія.

Від травня через стаціонар пройшли 32 людей. Зараз в нас перебуває четверо хлопців і завтра буде 10.

Перебувають ветерани не тільки з Коломийського району, а й з Одеської області, Запоріжжя, Харкова, Нікополя. У центрі військові можуть перебувати до 21 дня.

Авторка: Світлана Лелик

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.