Статті

Петро Боднарук – про евакуацію з Серебрянського лісу та чому союзники називають наших медиків обезбашеними

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

24-річний Петро Боднарук зі Стопчатова Косівського району нещодавно повернувся з Англії. Медик евакуації 50 полку Нацгвардії має й відповідний позивний – Бинт. В Англії був на навчаннях. Іноземним колегам Петро розповідав про евакуацію у Серебрянському лісі. Ті, каже, називали роботу наших медиків – обезбашеною, пише Репортер.

Мотивацію треба повертати, бо ворог за дверима

Свій позивний Петро Боднарук взяв із книги Олександра Данилюка «Ті, що стомилися боятись». У ній розповідається про події 2015 року, вихід з Дебальцевого, зокрема про роботу начмеда.

Там дуже гарно описується, як він приймав поранених, що вони робили, чим заміняли лікарські засоби та взагалі як надавали допомогу, – розповідає Петро. – У того медика якраз був позивний – Бинт, тому і я взяв такий самий.

Петро Боднарук навчався у медичному коледжі, добре його закінчив, пройшов практику, але поїхав на роботу за кордон. Повернувся через те, що йому прийшла повістка на строкову.

Медики та водії евакуації 50 полку імені Семена Височана НГУ

У мене дуже гарне виховання і в нашій сім’ї прийнято, що всі мають служити, – пояснює Петро. – Знаєте, такі міркування, якщо не служив – то не чоловік. Тому так і пішов. Я ще тоді був впевнений і нині також, що служити потрібно. Це дає своє, це новий світ, нові пізнання і точно пригодиться в житті.

Петро відслужив строкову з 2019 до 2021 року, дев’ять місяців був цивільним, а далі почалася велика війна. Він поїхав у військкомат на другий день. Пригадує, що домовився зі своїми хлопцями, з якими служив строкову, тож разом поїхали в частину до Франківська. Серед них був хірург, торговий агент, електрик — хлопці різних професій.

Під військкоматом було дуже багато людей, – згадує Петро. – Дуже різні – від моїх ровесників до старших за 50 років. Люди рвались, хотіли захищати, допомагати. Коли приїхали вже в частину, в нас зібрався дуже крутий колектив. Усі дуже мотивовані, усі хотіли давити ворога.

Читайте також: Але хлопці живі! Група нацгвардійця Василя Панкратова винесла з поля бою 150 людей

Зараз, каже, тої мотивації вже нема. Вона пішла разом із тими, хто був на початку. Когось, на жаль, вже не вернути.

Багато загинуло, дуже багато є поранених, – говорить Бинт. – Нам усіма силами потрібно підтримувати цю мотивацію, той бойовий дух, що був на початку, бо ворог за дверима і нам треба його стримати.

Медик і водій – єдине ціле

Боднарук розказує, що його перше бойове хрещення з медицини на нулі було сумним.

Ми приймали пораненого, але його до нас не довезли. Він загинув, – пригадує Петро. – Впала міна, йому відірвало дві ноги, він їхав на турнікетах. Шансів не було. З цим першим сумним досвідом ми вже розуміли, що відбувається, що люди гинуть. Можна сказати, спершу нас це трохи розгубило, але й водночас загартувало. Далі ми вже працювали з розумінням, що треба робити, що це людське життя.

Переважно екіпаж евакуаційної машини – це медик і водій. Могли забирати одного важкого, а могли сім легких чи два середніх. Каже, за пів року через руки медеваку пройшло понад 500 людей.

Добре робити свою роботу дозволяла впевненість у водіях. У Петра таких було два. Розказує про водія з позивним Ніка, він взяв позивний з ім’ям своєї доньки. Каже, дуже крутий водій. Працював за кордоном далекобійником, але повернувся в Україну, коли почалося вторгнення.

Дуже мотивований чоловік, постійно на позитиві, – розповідає Петро Боднарук. – Так само і другий – це вже мій ровесник – Олександр. Він завжди дуже спокійний і також на позитиві. Кожен знав свою роботу, виконував її на максимум. Ми там були, як родина, я не переживав, що щось може статися. Знав, що вони допоможуть у будь-якому разі – ніхто нікуди не втече.

До теми: Біль з піснями. Як франківець Ілля Зелінський вивозив поранених з лісів Кремінної

Але треба спитати

Петро евакуйовував своїх побратимів, а також з інших підрозділів. Тому часто Петра через Instagram знаходять ті, кого він вивіз.

Є форми Ф100 і там вказується прізвище медика, – пояснює Боднарук. – І знаходили по прізвищу, додавались у друзі і просто дякували. Це дуже класні емоції, коли тобі пише, той, кого ти евакуював. Але з іншого боку сумно, бо серед них були дуже важкі. Наприклад, був чоловік з пораненням плеча. Поранення – це м’яко кажучи. Йому пізніше ампутували руку. І питаєш просто, як він, і згадуєш, що з ним було, що там нічого доброго не могли зробити, розумію, що він зараз напише щось не те, щоб хотілося і йому, і мені. Але треба спитати.

До речі, Петро хоче здобути вищу освіту. Вступає у Прикарпатський університет на магістратуру. Каже, готувався до іспитів, читав багато літератури, яка пов’язана з його майбутньою спеціальністю – реабілітаційною психологією.

Медик із лісу

Недавно Боднарук проходив навчання в Англії. Розказує, що з Нацгвардії їх відправили 30 людей. Кожен мав бойовий досвід і був спеціалістом у своїй справі – танкісти, водії БТР, снайпери, штурмовики, медики.

Мали нас навчати, а вийшло так, що й ми навчали, – говорить Боднарук. – Наприклад, у нас було три медики. Я – медик із лісу, був хлопець з прикордонної служби, який евакуйовував поранених на човнах, а також один, який евакуйовував у полі – на Запорізькому напрямку. Три медики з трьох різних локацій. Хлопці з Канади, Америки, Литви, Англії нас кликали і ми розписували, як працює наша евакуація, хто де задіюється і тому подібне.

За його словами, у британців дуже добрі свої стандарти, але вони уважно слухали українців, бо те, яку війну проходили іноземні інструктори, і війна зараз – зовсім різні війни.

Їх дуже дивує те, що, наприклад, по нормах евакуація триває до двох годин, – розповідає Петро. – У нас може тривати шість годин, вісім, день. Розказували, що поранений лежить десь в якомусь бліндажі, йому постійно надають допомогу і постійно за ним слідкують. Вони цього не розуміли, бо з таким не стикалися. У нас є поранений, у нас є сортування поранених, у нас є багато поранених.

До речі, найдовша його евакуація тривала півтора дня. Через інтенсивні бойові дії неможливо було підібратися й забрати поранених.

Ще, каже Петро, іноземців найбільше дивує, як наші медики працюють на своїх етапах.

Казали, що ми обезбашені і що вони б так не вчиняли, – говорить Бинт. – У них має бути багато різної підтримки, наприклад, вогнева й тому подібне. Ми, звісно, цього всього дотримувалися, але вони не рахують, що ворог може дуже сильно вражати своїм вогневими засобами, тож таку підтримку надавати, яку вони хочуть і яка в них прописана, просто неможливо. А якщо один раз буде така підтримка, то просто згорить техніка, згорить усе.

Читайте також: Екіпаж “контуженої буханки”: як Іван Рурак вивозив поранених побратимів з лісів Кремінної (ВІДЕО)

А ще дивувалися, що у нашому війську багато людей у старших роках.

Навчання тривали півтора місяця. Петро каже, що це дуже потрібно, адже це обмін досвідом.

Їм цікаво спілкуватись з нами, бо ми щось для них нове, а вони – щось нове для нас, – каже Боднарук. – Коли ми вже звідти їхали, то всі інструктори, весь персонал, який там працює, ставали попри дорогу та віддавали нам військові вітання, плескали.

Авторка: Світлана Лелик

Стаття створена за підтримки проєкту стипендій програми «Голоси України» в рамках ініціативи Ганни Арендт, яка реалізується Європейським центром свободи преси та медіа і фінансується Федеральним офісом міністерства закордонних справ Німеччини. Фонд жодним чином не впливає на контент і не несе за нього відповідальність.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.