Статті

Послуги без контракту. Як медзаклади на Прикарпатті порушують умови НСЗУ та що їм за це буде

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Згідно з медреформою, зараз в Україні медзаклади укладають контракти з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), яка платить за послуги, надані пацієнтам.

Так для мешканців ці законтрактовані послуги стають безкоштовними. Але не всюди дотримуються умов НСЗУ, пише Репортер.

Як медзаклади на Прикарпатті порушують умови НСЗУ та що їм за це буде

Інсульти та інфаркти

У 2024 році до моніторингу НСЗУ потрапили чотири медзаклади Івано-Франківщини: Надвірнянська центральна районна лікарня (за пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті»), Богородчанська центральна лікарня, Косівська центральна районна лікарня, Рожнятівська багатопрофільна лікарня (за пакетом «медична допомога при пологах»). Результатів цих перевірок поки немає.

Водночас автоматичний моніторинг закладів виявив низький рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів у Калуській центральній районній лікарні та Долинській багатопрофільній лікарні. Зокрема, у Калуській лікарні цього року пролікували уже 227 пацієнтів з інсультом. Тромболітичні препарати використовували лише у восьми випадках.

Наприклад, у Долинській лікарні – тромболітичну терапію провели лише близько 3% пацієнтів з інсультом, – каже голова НСЗУ Наталія Гусак. – Це означає, що всі інші пацієнти не мали можливості у повному обсязі отримати меддопомогу. Це враховуючи, що лікарня має пакет на лікування інсульту, й держава покриває його у повному обсязі.

Натомість Івано-Франківська обласна клінічна лікарня показала високий рівень застосування тромболітичних препаратів – 19% випадків інсультів. А 16% випадків застосування було в Івано-Франківській міській клінічній лікарні.

Також проблемою є те, що відповідні послуги надають медзаклади, які не мають на це контрактування від держави, а значить, умови та обладнання у них не відповідає вимогам. Наразі в Івано-Франківській області є законтрактованих 8 лікарень, де надають допомогу хворим з інсультом: Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня, Івано-Франківська обласна клінічна лікарня, Долинська багатопрофільна лікарня, Калуська центральна районна лікарня, Коломийська центральна районна лікарня, Городенківська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування, Косівська центральна районна лікарня.

Допомогу при інфаркті міокарда надають чотири медзаклади області, які мають договір з НСЗУ: Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр, Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня, Калуська центральна районна лікарня та Коломийська центральна районна лікарня.

За 2024 в Івано-Франківській області пролікували 412 пацієнтів з інсультом, з них 23 – поза цими законтрактованими закладами, – каже заступниця голова Івано-Франківської ОВА Людмила Сірко. – Щодо інфаркту допомогу отримали 476 пацієнтів, з них 8 – не у лікарнях, які мають контракти з НСЗУ. Ми спілкуватимемося із лікарнями і хочемо почути причину, чому незаконтрактовані заклади надавали ці послуги.

Як медзаклади на Прикарпатті порушують умови НСЗУ та що їм за це буде

Приймання пологів

Автоматичний моніторинг також виявив три лікарні на Прикарпатті, які приймали пологи, не маючи на це контракту з НСЗУ.  Йдеться про Бурштинську центральну міську лікарню, Снятинську багатопрофільну лікарню та Яремчанську центральну міську лікарню. Вони були законтрактовані на надання послуг з акушерства, але не приймання пологів. Тобто, такі медзаклади мають право приймати пологи, профінансовані з міського бюджету чи за приватні кошти. Але у такому випадку НСЗУ не може гарантувати безпечність наданих послуг.

Ми щорічно виставляємо вимоги, виходячи з питань безпеки для пацієнта, – каже Наталія Гусак. – Згідно зі світовими вимогами, щоб медзаклад вважався безпечним для жінки та дитини, він має приймати десь 400 пологів на рік. Але щорічно у нас скорочується кількість пологових відділень, бо кількість дітей, народжених в Україні, зменшується. Тому зараз оптимальним показником є 200 пологів.

Крім цього, у медзакладах, які приймали пологи поза контрактом, була дуже висока кількість кесаревих розтинів – понад 30%.

Нам кажуть, що жінка сама захотіла. Але я розумію, як проводилася розмова з цією жінкою. Бо ми розуміємо, що кесарів розтин збільшує вартість послуг лікаря при пологах, – говорить голова НСЗУ. – Наступного року ми не будемо закуповувати медичні послуги у лікарнях, які порушують максимальний відсоток кесаревого розтину на кількість пологів – 25%. Хоч і це занадто багато.

Читайте: За КТ платити не треба. Що робити, якщо в лікарні вимагають гроші за послуги, які мають бути безкоштовними

Закупівля ліків

Також в НСЗУ виникають питання до закладів, які майже не використовують кошти від НСЗУ на придбання лікарських засобів. Таким чином платити за них змушують пацієнтів. Наприклад, цим відзначилися Болехівська, Брошнів-Осадська, Перегінська лікарні.

У Болехівській лікарні закупили лікарських засобів на 113 тис грн за цілий рік, це навіть не 1% витрачених коштів з Програми медичних гарантій, щоб забезпечити пацієнтів необхідним лікуванням, – говорить Наталія Гусак. – Натомість Івано-Франківська обласна лікарня використала 54 млн грн коштів з Програми медичних гарантій, це 17%. Тому для нас стає питання, чи можемо ми, наприклад, гарантувати, що у Болехівській лікарні людина отримає безоплатні послуги, якщо там навіть не закуповують лікарські засоби?

Щодо позитивних випадків, в НСЗУ також відзначають Рогатинську районну лікарню, де минулого року закупили ліків на 14 млн грн (17,5%) та Прикарпатський клінічний онкологічний центр – 30 млн грн, 17% усіх виділених коштів).

Читайте: Генератори у місті. Як правильно ними користуватися та куди скаржитися на порушення

Як на порушення реагують в НСЗУ

Наслідки, які може мати медичний заклад, – це розірвання договору за окремим пакетом чи повернення грошей за пакетом у бюджет Національної служби. Також, зокрема, що стосується застосування тромболітичних засобів, на наступний рік НСЗУ планує включити обов’язковий пункт у контракт – не менше 3% використання тромболітичних засобів з усіх випадків лікування інсультів.

Крім того, пацієнти можуть скаржитися на роботу медзакладів, і це теж може спровокувати там перевірки. Це можна зробити на сайті НСЗУ або через гарячу лінію 16-77.

Як ідеться на сайті міністерства охорони здоров’я, у скарзі потрібно зазначити:

  • Прізвище, ім’я та по батькові, дату народження (у форматі день, місяць, рік народження).
  • Дату відмови у медичній послузі.
  • Повну назву лікарні.
  • Посаду, прізвище, ім’я та по батькові працівника, який порушує ваші права.
  • Детальний опис ситуації: у чому саме відмовили (або вимагали гроші), за яких обставин, яку суму ви витратили на допомогу або яку суму від вас вимагали.
  • Контакти, за якими з вами можна зв’язатися: номер телефону, електронна пошта.

Наприклад, за весь час роботи служби, на медичні заклади Івано-Франківської області надійшло 147 скарг. Найчастіша причина скарг – вимагання коштів за надання медичних послуг, передбачених Програмою медичних гарантій (59), відмова у наданні медичних послуг, передбачених Програмою медичних гарантій (28), надання неякісних медичних послуг (18) тощо.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.